Kolozsváron nyílt kiállítás magyarországi és erdélyi értelmi sérült fiatalok munkáibólEsemény | 2011.09.27.

Emlékmű címmel húsz értelmi sérült fiatal alkotásával találkozhatnak az érdeklődők szeptember 30-ig a kolozsvári Reményik Sándor Galériában. A vándorkiállítás következő helyszíne decemberben Göd, majd év elején Kozármisleny lesz. A Lámpás '92 Közhasznú Alapítvány tíz éve rendez a művészi kifejezés eszközeire fogékony fogyatékossággal élő emberek számára alkotótábort, hogy utána érzékenyítő kiállításokon mutassák be az alkotásokat.

„Az idei Emlékmű témakörre előre készülni kellett. Minden leendő táborozó egy képeslapot hozott magával, amely egy lakóhelyéhez közel található emlékművet ábrázolt. Első nap megismerkedtünk az emlékművekkel, majd a képeslapokat elcseréltük egymás között. Így került a Mátyás szobor Esztergomba, a Szent György és a sárkány Fehérvárra, a Milleniumi emlékmű Kolozsvárra, a Mujkó szobra Pécsre" – ismertette a koncepciót Makrai Klára a Lámpás '92 Közhasznú Alapítvány vezetője. A vándorkiállítás formájában Kolozsvárról tovább utazó tárlat következő helyszíne decemberben Göd, majd év elején Kozármisleny lesz. „A kiállítások után a művek raktárba kerülnek, várva egy legközelebbi kiállítás, vagy aukció lehetőségét" - adta hírül az alapítvány.

Az alapítvány évről-évre pályázati pénzből finanszírozott táborába - ami ez évben az Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége (ÉTA) segítségével valósulhatott meg - eddig nyolc különböző lakóotthon képzőművészeti affinitással rendelkező értelmi fogyatékos lakóit fogadták. A létszám idén a kolozsvári Méltó Élet Alapítvány fiataljaival bővült.

„A kiállítást elsősorban műértők, művészettörténészek, képzőművészek, művészeti írók látogatják, másodsorban mindenki, akit érdekel az őszintén megfogalmazott, igen erős expresszivitás, társadalmi konvencióktól mentes világ. A fogyatékosságból kifolyólag még senki nem lett művész, de a művész is lehet sérült" – mondták a szervezők, akik megértést, csodálatot valamint támogatást várnak a tizenöt magyar és öt erdélyi fiatal különleges alkotásából nyílt tárlattól.

Minden évben más témával inspirálják a fogyatékos táborlakókat. A műhelymunkák során kortárs képzőművészek segítik az alkotó folyamatot, hogy az érzéseiket szavakba nehezen öntő fogyatékos személyek a különböző technikák megismerésével saját kifejezésmódjukra találva prezentálhassák egyéni világukat.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG