Koffeinnel az Alzheimer-kór ellen: az agyban hatTanulmány | 2014.04.12.

A koffein rövid távon a fáradtság ellen hat, hosszú távon pedig az Alzheimer-kór ellen – állapították meg német és francia kutatók.

A Bonni Egyetem és a Lille-i Egyetem kutatói megállapították, hogy egy koffeinhez hasonló hatóanyag egereken végzett laboratóriumi vizsgálatok során megakadályozza a tau-fehérje lerakódását az agyban. Az ilyen tau-fehérje-lerakódások az Alzheimer-kór fő indikátorai közé tartoznak.

A másik indikátor, a béta-amiloid fehérje csomószerű lerakódása esetében már korábban bizonyították egereken végzett kísérletekkel, hogy a koffein akadályozza a fehérjelerakódás folyamatát.

Friss eredmény: bizonyították a koffein pozitív hatását

Christa Müller bonni professzor és David Blum, a Lille-i Egyetem munkatársa kutatócsoportjukkal először bizonyították a koffein tau-fehérjékre kifejtett hatását. Eredményeiket a Neurobiology of Aging című szaklap online kiadásában mutatták be a tudósok.

A kutatások szerint a koffein blokkol az agyban bizonyos receptorokat, amelyeket az adenozin nevű neurotranszmitter aktivál. A blokkolás a korábbi tanulmányok szerint hat a béta-amiloid plakkokra is: csökken a káros csomósodások mennyisége, fellép a koffein védő hatása. A most megjelent tanulmány szerint a hatás a tau-fehérje-lerakódások ellen is segít.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MNO