Kitapintható belvárosi épületekHír | Esemény | 2014.03.07.

Tapintható domborművön szeretné bemutatni a vakoknak és gyengénlátóknak Nyíregyháza belvárosát a Rotary Club, a megvalósítás érdekében március 8-án jótékonysági bált szerveznek.

– Számunkra nagyon fontos, hogy együttműködjünk társadalmi partnereinkkel, és mivel a Rotary Club nemes célt támogat, a megyeháza Bessenyei termét ingyen bocsátottuk a rendelkezésükre – mondta szerdai sajtótájékoztatóján Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke, egyben a bál fővédnöke.

Maleczki Péter, a nyíregyházi Rotary Club elnöke arról beszélt, hogy a vakok és gyengénlátók számára nagy segítséget jelentene, ha tapintás útján érzékelhetnék, milyenek a belváros épületei. – A bál bevételéből készülne el a dombormű, amelyen a megyeháza, a városháza és a belváros templomai, illetve terei kapnának helyet, braille-írással pedig az utcanevek is „olvashatók” lennének. Az 1,2–1,4 méter magas installáció tájolása is valósághű lesz, így aki megtapintja, pontosan fogja tudni, éppen hol áll – mondta az elnök, hozzátéve: a világ számos városában már állnak ilyen domborművek, de Budapesten, Egerben és Pécsett is segítik ilyen jellegű alkotások a vakokat és gyengén látókat.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: SZON.HU