Kit veszélyeztet a krómhiány?Hír | 2016.12.17.

A króm nélkülözhetetlen nyomelem, mely nagy szerepet játszik például az inzulin előállításában, illetve a cukorbetegség megelőzésében. A krómból szerencsére igen kevésre van szükség, ám a hiánya annál nagyobb bajt okozhat.


A króm olyan nyomelem, melyből rendkívül kevésre van szüksége a szervezetünknek (sőt a szakemberek nem is tudnak megegyezni abban, hogy egyáltalán meg kell-e határozni az egészséghez nélkülözhetetlen minimum mennyiséget). Ennek ellenére sok fontos folyamatban szerepet játszik, például az inzulintermelődésben, ezen keresztül pedig a megfelelő szénhidrát-anyagcsere fenntartásában és a cukorbetegség megelőzésében.
A krómból ritkán alakul ki hiány a szervezetünkben, mert a legtöbb ételben elegendő mennyiség található belőle. A krómhiánynál sokkal gyakoribb, hogy túl sok króm kerül a szervezetünkbe, annak ellenére, hogy az elfogyasztott táplálékok krómmennyiségének mindössze néhány százalékát hasznosítja a szervezetünk. A króm felszívódásához nélkülözhetetlen a C-vitamin, illetve a B3-vitamin, de ezek hiánya sem jelenti azt, hogy krómhiánnyal kellene szembenéznünk. 
A krómot a csontokban, a májban és a lépben tárolja a szervezetünk. Emiatt meglehetősen nehéz meghatározni, hogy valaki krómhiányos-e, mert a vérben, vizeletben esetlegesen megtalálható króm nem tükrözi a szervezet valódi krómszintjét. Bizonyos betegségeknél, állapotoknál (például fertőzéseknél, várandósság alatt, stresszes helyzetekben) megnőhet ugyan a krómfelhasználás, az egyszerű cukrokban gazdag étrendpedig fokozza a krómkiválasztódást, de ezek csak akkor okozhatnak krómhiányt, ha eleve túl kevés króm jut a szervezetbe. Szintén növelhetik a krómkiválasztódást bizonyos gyógyszerek, például a savlekötők és a kortikoszteroidok.