Kipróbálhatja, milyen az Alzheimer-kórHír | 2015.05.16.

Egy új videojáték segít az Alzheimer-kórban szenvedők életének megértésében. A játékosoknak szembe kell nézniük az elkerülhetetlen feledéssel.

Mindenki számára ismerős lehet az érzés, amikor tudjuk, hogy elfelejtettünk valami fontosat, de sehogy sem jut eszünkbe, hogy mit. Egy Alzheimer-kórban szenvedő beteget állandóan ez az érzés gyötörhet, ezt a zavarodottságot mutatja most be egy új videojáték.

Ne felejts el!

A Forget-Me-Knot című játék egy ismeretlen szobában játszódik. A játékos feladata az, hogy összeszedje a szerteszét heverő fényképeket és levéltöredékeket, amikből egy előtte már ismeretlen életút rajzolódik ki – a saját életútja.

A játékot fejlesztő Alexander Tarvet szerint a projekt célja az, hogy megértesse az egészséges emberekkel, milyen nehéz helyzetben vannak a demenciától szenvedő idősek. A játéknak ráadásul nincs klasszikus értelemben vett vége, ugyanis a feledés mindig utoléri a betegeket. A program a jobb beleélés kiváltása érdekében belső nézetet használ.

A depresszió nem játék

A Forget-Me-Knot bár érdekes kezdeményezés, egyáltalán nem nevezhető úttörőnek. A két éve megjelent, több díjat besöprő Depression Quest a depresszióval ismertette meg a játékosokat, a Neverending Nightmares pedig egy idegösszeomlást kapott illető rémálmaiba nyújtott betekintést.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: ORIGO