BESZÉLGETÉS A KÉPVISELŐKKEL - KIK A CSALÓK? Hír | 2011.07.18.

A MEOSZ tagegyesületei sorra szervezik a találkozókat az országgyűlési képviselőkkel, hogy elmondják nekik a legfontosabb problémáinkkal kapcsolatos közös álláspontunkat. Sorra érkeznek a beszámolók, amelyek időnként csakugyan meglepő tapasztalatokról szólnak.

Újra és újra azt tapasztaljuk, a képviselők tele vannak jóindulattal a mozgáskorlátozott emberek iránt, de amikor például arra kérdeznek rá, miért és hogyan akarják megszigorítani például a rokkantnyugdíj rendszerét, szinte mindig így kezdődik a válasz: "Értsék meg, ez a történet a csalókról szól. Lássák be, hogy például a parkolási kártyák használatának ellenőrzésekor is."
Szükségesnek tartom, hogy mi is szóljunk a csalókról, a kormányzati kommunikáció ugyanis olyan sikeres volt, hogy úgy tűnik, ma már a jóindulatú emberek is úgy gondolnak a mozgássérültekre, mint csalókra.

Nézzük a tényeket.

A parkolási engedéllyel csalók kizárólag egészséges emberek. A mozgáskorlátozottak ugyanis jogosan használják azokat. Más kérdés, hogy azok az egészségesek, akik visszaélnek hozzátartozóik engedélyével, többnyire a 80 éves nagymamitól kapták a papírt (legyen nálad kisfiam, úgyis te viszel, ha kell), vagy éppen más fondorlattal jutottak hozzá (mint Liptai Claudia aki állítólag halott édesanyja engedélyével parkolt). Lehet persze kárhoztatni a nagymamit is, de a csaló nem az, aki odaadja, hanem az, aki jogtalanul használja.

Mi a helyzet a rokkantnyugdíjjal? Először is tudni kell, hogy a rokkantnyugdíj megállapítását egy bizottság végzi, nem a rokkant ember mondja ki magáról határozat formájában, hogy rokkant. Ha tehát csalás történt, elsősorban a bizottság csalt. Persze lehet, hogy megvesztegetés történt, ez esetben a jogtalan jogosult is csaló. Csaló egészséges, aki rokkantnak nyílváníttatta magát.

Jó lenne, ha a kormány, a képviselők és a nagyközönség is elgondolkodna azon, a fogyatékossággal élő emberek az épek csalásának áldozatai. Nem őket kell büntetni, hanem a visszaélőket.

Tovább a cikkre

Forrás: MEOSZ.HU