Kiderült, hogy miért a zajos agy a hatékony agy | 2016.10.21.

Látásunk legalapvetőbb szintjén is befolyásolják idegsejtjeink működését a világról alkotott agyi modelljeink - derült ki az MTA kutatóinak legújabb tanulmányából.

A vizuális illúziók – gondoljunk csak a barokk templomok kupoláinak háromdimenziós térélményt nyújtó festményeire – úgy tűnik, „becsapják" agyunkat. Ráadásul ezek az illúziók akkor is képesek rabul ejteni, ha már lelepleztük őket. Ilyenkor a több értelmezés megfér egymás mellett agyunkban – olyannyira, hogy vannak olyan illúziók, amelyek esetében agyunk akár hat különböző értelmezés között váltogat.

Orbán Gergő (az MTA Wigner FK Lendület-csoportvezetője) és szerzőtársai cikke, mely most jelent meg a világ egyik vezető idegtudományi lapjaként ismert Neuronban, segít megérteni, hogyan kezeli agyunk az általunk érzékelt világ értelmezésének bizonytalanságát, mely a vizuális illúzióknál különösen jól tetten érhető.

A kutatók elgondolása nagyjából a következőképpen áll össze: Agyunk folyamatosan érzékeli a bennünket körülvevő világot, és a rengeteg ismeret, emlék, tapasztalat, benyomás alapján megpróbálja valahogy modellezni az érzékszerveinken keresztül kapott információkat. Azonban akármit érzékeljünk is a világból, annak általában nem csak egyféle értelmezése lehetséges.

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: ORIGO.HU