Ki lesz az új fogyatékosságügyi miniszteri biztos?Hír | 2012.07.23.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter távozásával megszűnt az általa kinevezett fogyatékosságügyi miniszteri biztos, Bernáth Ildikó mandátuma is. 2010 augusztusában a kormány a miniszteri biztosi pozíció létrehozásával akarta demonstrálni, hogy kiemelten fontos ügyként kezeli a fogyatékkal élők helyzetét. Sajnos a feladataként megjelölt célok töredéke valósult csak meg.

A jogszabályok szerint a miniszteri biztos megbízatása megszűnik az őt kinevező miniszter távozásával. Ennek megfelelően május elejével megszűnt Bernáth Ildikó fogyatékosságügyi miniszteri biztos mandátuma is. A biztos feladata volt a fogyatékossággal élők felé megnyilvánuló társadalmi befogadás elősegítése, a mindennapjaik megkönnyítését szolgáló közép- és hosszú távú stratégia megalkotása, valamint a munkavállalásukat támogató új foglalkoztatáspolitikai koncepció kidolgozása. Sajnos ezeknek a céloknak csak a töredéke valósult meg.

Bernáth Ildikó többször hangsúlyozta: a kormány munkahely-teremtési céljai kizárólag a megváltozott munkaképességűek nyílt munkaerő-piaci bevonásával valósulhatnak meg. Megbízatása elején, a Rehabilitációs albizottság ülésén is kifejtette: ennek érdekében először a foglalkoztatási támogatási formák átalakítását végzi el egy egyszerűbb, igazságosabb és a nyílt munkaerő-piaci foglalkoztatást hatékonyabban ösztönző rendszer bevezetésével. Ehhez képest a foglalkoztatásban 2006 óta érvényesülő rendkívül igazságtalan rendszer a mai napig érvényben van. Az új támogatási rendelet tervezete ellen pedig egyhangúan fejezték ki tiltakozásukat a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatók.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: ORSZÁGOS SAJTÓSZOLGÁLAT