Ki kaphat hallókészüléket?Hír | 2014.07.19.

A lakosság tíz százalékának van valamilyen fokú halláscsökkenése. Jellemző, hogy az érintettek egy része igyekszik palástolni a problémát, ameddig csak lehet, és főleg nehezen fogadják el a tényt, hogy hallókészülékre van szükségük.

Egyik legalapvetőbb érzékszervünknek, a fülünknek óriási szerepe van a mindennapokban, ám azt is el kell fogadnunk, ha már nem működik úgy a hallásunk, mint korábban. Ráadásul, ha időben cselekszünk, van megoldás is: sajnos a hallás nem állítható vissza, de hallókészülékkel fel lehet erősíteni a hangokat, így segítve az érintett kommunikációs képességét. Az "igazi" hallást a legkorszerűbb készülékek sem képesek tökéletesen utánozni, de lényegesen élvezhetőbbé tehetik a társalgást.

Nagyon fontos, hogy akinek hallókészülékre van szüksége, az mielőbb hozzájuthasson, és el is kezdje azt használni. A kezeletlen halláskárosodásnak visszafordíthatatlan következményei lehetnek - a beszédértés ugyanis nagymértékben romolhat, ha valakinek rossz a hallása, ám sokáig nem hajlandó azt tudomásul venni, elzárkózva a technikai segítségtől. Megtanulhat ugyan szájról olvasni, de a beszéd számára csak vizuális élmény lesz - és fennállhat az a veszély is, hogy később már nem lesz megfelelő készülék, mert hiába erősítik fel a hangokat, nem fogja érteni a beszédet. Érdemes tehát arra törekedni, hogy a beszédértés minél kisebb mértékben romoljon, és az sem elhanyagolható tényező, ha a beteg még időben megkapja a hallókészüléket, könnyebben hozzászokik.

Az sem könnyíti meg a helyzetet, hogy sokan a rokkantság egyik jeleként fogják fel a készülékre való támaszkodást, pedig az sem sokkal jobb, ha egy társaságban mosolygással próbálják leplezni, hogy csak keveset hallanak a körülöttük zajló beszélgetésből. Jó hír, hogy ma már a széles választéknak köszönhetően egyre több az olyan eszköz, amelyet diszkréten, szinte észrevétlenül lehet viselni. Egy jó választás annyi magabiztosságot adhat, hogy a hallásproblémával élőt már nem fogja zavarni az apró "kényelmetlenség".

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HÁZI PATIKA