Ki is az a rehabilitációs szakmérnök? Miben tud tanácsot adni?Szakmai cikk | 2013.09.18.

A rehabilitációs szakmérnök, illetve szaktanácsadó tevékenysége még sokak által nem ismert terület, ezért szeretnénk olvasóinkkal megismertetni ezt a területet.

Ki is ő? Mit is csinál?

Olyan technológiai támogató rendszerek kidolgozásával foglalkozik, amelyek segíthetik a fogyatékossággal élők, vagy megváltozott munkaképességű emberek mindennapjait. Olyan eszközök, berendezések, tárgyak, informatikai rendszerek, megoldások stb. kidolgozása a célja, amik otthon, vagy a munkahelyen, az utcán, közlekedésben, bármilyen helyzetben akadálymentesíthetik  az emberek tevékenységeit,  környezetét.

Jókai Erikával, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Ergonómia és Pszichológia Tanszék tanársegédjével, a foglalkozási rehabilitációs humán- és műszaki szaktanácsadó képzés szervezőjével beszélgettünk.

- Mióta foglalkoznak rehabilitációs szakemberek képzésével?

- Ezt a képzést 2010-ben indítottuk először az NRSZH (Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal) támogatásával. Itt, az egyetemünkön már korábban is, Zöld András professzor úr irányításával létezett hasonló képzés, akkor rehabilitációs környezettervező szakmérnök oktatás folyt egyetemünkön, igen sikeresen.

Tanszékünkön, amikor beindítottuk ezt a képzést a fő cél az volt, hogy támogassuk a megváltozott munkaképességű, illetve fogyatékossággal élő emberek munkahelyi elhelyezkedését, segítsük  a  számukra megfelelő környezet , munkaszervezés kialakítását a munkahelyeken. Képzésünk két fő tantárgyi modulja a műszaki (ergonómia és támogató technológiák), valamint a munka- és szervezetpszichológia speciális részeire épül.  Az ergonómia  foglalkozik a konkrét munkakörnyezettel, részben az akadálymentesítéssel, vagy legalábbis a  speciális követelményeknek megfelelően kialakított munkahelyek szempontjaival.  A munkapszichológia pedig inkább a szervezeti oldallal törődik,  a befogadó munkaközösséggel, a különböző munkahelyi kapcsolatokkal, az egymás segítésével stb. De képzésünkben megjelennek orvosi (pl. funkcionális anatómia, rehabilitációs élettani ismeretek, stb.) és a rehabilitációs ágazatot érintő gazdasági és munkaerőpiaci ismeretek is.

- Mennyi idő a képzés ?

- A szaktanácsadói képzés két félévből áll, míg a  szakmérnöki négy féléves. A mérnöki alapvégzettséggel rendelkezőknek  a szakképzésünkben megszerzett krediteket  a BME Építészmérnöki karán meghirdetett ,,Rehabilitációs környezettervező mérnök” szakirányú továbbképzésben elismerik, vagyis a szakmérnöki képzés első két félévének teljesítésével egyenértékű, ezeket a féléveket abban a képzésben elismerik.

- Milyen tantárgyakat oktatnak a szaktanácsadó képzésen?

- A műszaki rész a speciális igények, az akadálymentesítés és támogató technológiák témakörét, míg a pszichológia a már említett munkapszichológiai problémákat járja körül.  Csak egy pár tantárgyat  megemlítve: a megváltozott munkaképesség pszichológiai sajátosságai, vagy szoftverek és honlapok akadálymentesítése, a foglalkoztatási rehabilitáció közgazdaságtani és pénzügyi alapjai stb. Előadóink között egyetemünk jeles kutatói és oktatói mellett a foglalkozási rehabilitáció hazai szakemberei is részt vesznek az oktatásban.

Forrás: REHAB BLOG