Kézzelfogható AlapítványHír | 2016.05.02.

A művészeteknek mindenki számára elérhetőnek és élvezhetőnek kell lenni - állítja Móga Sebők Erzsébet gyógypedagógus, szakoktató, aki a Vakok Speciális Szakiskolájában fazekasságot tanít és a Kézzelfogható Alapítvány elnöke. Küldetésének érzi, hogy a vak és gyengénlátó gyerekeket megtanítsa életük kiteljesítéseként a művészeti élmény élvezetére.

Mivel foglakozik a Kézzelfogható Alapítvány, aminek Ön az elnöke?

A 2009-ben létrejött alapítvány küldetése a művészeteken, a kézműves mesterségen keresztül a látássérültek társadalmi rehabilitációjának segítése.

Tapintható kiállításokat szervezünk, melyek akadálymentesek és integráltak.

A Szakrális Művészetek hetén 2011 óta vagyunk jelen tapintható tematikus kiállításainkkal. 2015-ben alkotói pályázatot írtunk ki, hogy minél több kortárs művésszel ismertessük meg tevékenységünket és a beérkezett alkotásokkal változatossá tegyük Országos Vándorkiállításunk jelen évadát.

Jótékonysági és más vásárokon veszünk részt a látássérültek munkáival. Tárlatvezető képzéseket szervezünk látássérülteknek.

Esélyegyenlőségi konferenciákra, napokra és iskolákban rendezett érzékenyítő programokra is hívnak minket.

A tapintható kiállításokat hogyan kell elképzelni?

Vannak olyan tapintható kiállítások, amik műtárgy másolatokból állnak. Ilyenek voltak a Szépművészeti Múzeumban rendezett nagy kiállítások tapintható részei. Itt audio-guid-ok segítették a látogatókat és braille feliratok.

Tapintható kiállításainkra a művészek úgy küldik alkotásaikat, hogy azokat látássérültek és fedett szemű látogatók fogják tapintással megismerni. A kiválogatás szempontjai a formák, anyagok, felületek, struktúrák sokszínűsége és a minőség.

A Szépművészeti Múzeumban 2013 májusában rendezett kiállításunkat egy országos vándorkiállítás követte.

Milyen speciális nehézségek merülnek fel, amikor látássérülteknek szerveznek kiállítást?

A kiállításaink akadálymentesek. Fontos szempont, hogy a tárgyak biztonságosan legyenek rögzítve stabil egybefüggő asztalfelületre, amit kényelmesen lehet elérni a tapintásra álló helyzetben. A különböző típusú látássérülés különböző megsegítést igényelhetnek egy kiállításban pl. a megvilágítás formái változhatnak. A vakoknak braille írással, a gyengénlátóknak Ariel félkövér 24 vagy 26-os betűmérettel feliratozzuk az információkat. 

Van, amikor kiállításra viszi a fiatalokat és elmondja, mit lát. A saját személyén keresztül láttatja a tanítványaival az alkotásokat.

A lényeg a hangulat átadása, talán az is, amit én látok és gondolok az adott műalkotásról. Nem a száraz művészettörténeti tudnivalók, hanem a tapintásos élmény, vagy verbális beszámoló dominál. Az élmény alapú művészet a kiindulópont, ez fejleszt.

Az Alapítvány több célt is megfogalmaz, a legtöbbjük eléréséhez viszont nincs elegendő pénz. Mégis, melyek azok a célkitűzések, amik napirenden vannak?

Pályázatokon való részvétellel próbálunk főképp pénzhez jutni. A tapintható kiállítások rendezése folyamatos. Nagy álmunk egy olyan hely létrehozása, ahol nyugodtan, jó körülmények között tudnának látássérült kézműveseink dolgozni. Szeretnénk egy állandó kiállító teret, ahol a látogatók tapintás útján ismerkedhetnének meg az alkotásokkal. Ezen a helyen létrehoznánk egy archívumot, ahol a látássérültek olyan ismeretekhez juthatnának, ami eddig el volt zárva előlük. A szakiskolánkban végzett fiataloknak megfelelő személyre szabott munka biztosítása, munkahelyteremtés a kézműves szakmák kimeneteként céljaink között szerepel.

RehabJob