Kéz nélkül a Mount Everest tetején!Hír | 2013.05.23.

A világon elsőként művégtagok nélkül kapaszkodott fel a világ legmagasabb hegycsúcsára, a Mount Everestre a hét végén egy olyan hegymászó, akinek mindkét karját amputálták.

A kanadai-nepáli állampolgárságú Sudharsan Gautam 16 évesen, egy baleset következtében veszítette el mindkét karját. A nepáli kormány tudomása szerint ő az első, mindkét karjára amputált alpinista, aki protézis segítsége nélkül megmászta a Mount Everestet.

"Kezek nélkül a világ tetején" elnevezésű akciójával Gautam arra akarta felhívni a világ figyelmét, hogy a jelentős testi fogyatékossággal rendelkező emberek is képesek kiemelkedő teljesítményekre, "a fogyatékosság nem egyenlő a tehetetlenséggel" - jelentette a Hszinhua kínai hírügynökség.

Több érdekes új, jórész "női" rekord született az elmúlt hét végén a 8848 - más mérések szerint 8850 - magas Mount Everesten (Csomolungma), ahol javában zajlik az idei hegymászószezon.

Első ízben hódította meg a világ legmagasabb pontját szaúd-arábiai és pakisztáni nő, és sikerült feljutnia a csúcsra egy indiai női ikerpárnak is.

Raha Moharak az első nő a vallási szigoráról ismert Szaúd-Arábiából, aki meghódította a Mount Everestet, egyben ő az eddigi legfiatalabb az egész arab térségből, aki feljutott a hegycsúcsra. Tekintve, hogy Moharak egy olyan országból származik, amelyben a nők még autót sem vezethetnek, legalább olyan nehéz volt meggyőznie családját, hogy engedjék el az expedícióra, mint megmászni a hegyet.

Első pakisztáni nőként kapaszkodott fel a világ tetejére Szamina Baig. A pakisztáni sajtó szerint a 22 éves nő, aki fivére társaságában mászott, a legfiatalabb azon mindössze három pakisztáni hegymászó közül, akinek sikerült meghódítania a Mount Everestet.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MEOSZ