Kétévente tekintik át a fogyatékos emberek helyzetétHír | 2011.12.23.

Az EU-intézmények elnökei december 6-án fogadták az Európai Fogyatékosügyi Fórum (EDF) vezetőit.

Az EDF vezetőségét, köztük Yannis Vardakastanis elnököt és Földesi Erzsébet alelnököt (a MEOSZ alelnökét, a FESZT elnökségi tagját) Brüsszelben fogadta Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke, Herman van Rompuy, az EU Tanácsának elnöke, valamint Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke. A megbeszélésen áttekintették az európai fogyatékos emberek helyzetét, az őket érintő európai szabályozásokat, és kitértek a gazdasági válság hatásaira is.

A találkozón Yannis Vardakastanis több javaslatot is előterjesztett, így például, hogy a fogyatékos személyek jogairól szóló ENSZ-egyezményen túl az Unió ratifikálja az ahhoz kapcsolódó Fakultatív Jegyzőkönyvet. Jelezte: a konvenció európai uniós végrehajtásának érdekében jövőre tanácskozást kezdeményez az Európai Bizottság valamennyi főigazgatójával, és az EB biztosok egyik testületi ülésén ugyancsak részt kíván venni. Az Unió Tanácsától pedig azt kérte, hogy 2012-ben az EDF kapjon meghívást az állam- és kormányfők egyik ülésére. Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke megerősítette: 2012-ben megtartják a fogyatékos emberek harmadik európai parlamenti ülését. Ennek fontosságát Kósa Ádám, az EP Fogyatékosságügyi Csoportjának elnöke is kiemelte.

Földesi Erzsébet alelnök felszólalásában hangsúlyozta az EU legnagyobb pénzügyi alapjainak - a Strukturális Alapoknak - óriási szerepét a fogyatékos emberek felzárkóztatásában. Ugyanakkor aggasztónak találta, hogy a 2007-2013 közötti időszak pénzügyi kereteiből támogatott programokról az országok beszámolói ez idáig nagyon kevés információt tartalmaznak olyan intézkedésekről, amelyek a fogyatékossággal élők hátrányos megkülönböztetésének megakadályozására, illetve az akadálymentesítésre irányultak volna annak ellenére, hogy azok kötelező elemként szerepelnek az Alapokra vonatkozó rendeletben. Földesi Erzsébet elmondta: amennyiben az Alapokat hatékonyan használnák fel a fogyatékos emberek befogadására, számos őket érintő megszorító intézkedés elkerülhető lett volna, illetve lenne a jövőben.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MEOSZ