Januártól két újabb megyében elérhető a fogyatékos emberekre vigyázó Fecske SzolgálatHír | 2012.01.10.

Januárjától két új megyében, Hajdú-Biharban és Komárom-Esztergomban is elérhető a fogyatékos személyeket nevelő családokat tehermentesítő FECSKE Szolgálat. A szolgáltatás 2013-ra az állami családsegítő rendszerbe integrálódhat, mivel célja megegyezik a Nemzeti Erőforrás Minisztérium elképzelésével.

A decemberi szerződéskötés során három szervezet – az Esőemberekért Egyesület, az ikladi Értelmi Sérültek Gyöngyház Egyesület és a Debreceni Nagytemplomi Református Egyházközség Immánuel Otthona – csatlakozott a Kézenfogva Alapítvány által létrehozott FECSKE Szolgálathoz, így januártól újabb két megyében segítik a fogyatékos embereket nevelő családok mindennapjait.

A FECSKE Szolgálat 2007 őszétől indult el abból a célból, hogy képzett szakemberek biztosításával nyújtson segítséget a rászoruló családoknak, és segítse a szülők visszatérését a munkaerőpiacra. A szolgáltatást fél év alatt 70-80 család vette igénybe 25 szociális munkás segítségével, míg jelenleg 54 szakember támogatja az érintett családokat. A telefonon vagy interneten megrendelhető szolgáltatás díját a család jövedelméhez alakítják, így általában 100, de legfeljebb 500 forintba kerül óránként.

„Egy otthonközeli megoldás nemcsak olcsóbb, de hatékonyabban igénybe vehető. Segítségével elkerülhető, hogy a fogyatékos emberek a drágán fenntartható bentlakásos intézményekbe kerüljenek, miközben lehetőséget ad arra, hogy a már ott lakók visszakerülhessenek családi környezetükbe" – mutatott rá Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár a FECSKE érdemeire.

A szolgáltatás fenntartása és hálózattá szerveződése folyamatos finanszírozást követelt meg, amelyet a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) és elődje, valamint a Velux Foundations Alapítvány biztosított. A minisztérium állandó támogatását a szociális törvény 2008-as módosítása is indokolta, amely 2009-ben megszüntette az önkormányzatok kötelezettségét a fogyatékossággal élők ellátására.

A FECSKE Szolgálathoz hasonló szervezet Ausztriában is működik, amely tíz székhelyen segíti a rászoruló családokat. A ChanceB célja, hogy a fogyatékos személyek a számukra biztonságot nyújtó környezetben maradhassanak, de szakemberek állandó segítségét is megkaphassák. A költségek csupán 10%-át viselik a családok, a többit az adott tartomány adójából biztosítják.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG