Két új autót adtak át fogyatékkal élőknek SzegedenHír | 2014.03.21.

Újabb két új autó talált gazdára Szegeden, a kormány gépjárműszerzési és átalakítási támogatásának köszönhetően. 2011-ben jelentősen átalakult a mozgás és egyéb más fogyatékossággal élők autó vásárlását segítő program: ők új jármű vásárlásához akár 900 ezer forintot is kaphatnak, a programban résztvevő Magyar Suzuki Zrt. pedig jelentős kedvezményt biztosít számukra. Szegeden múlt hét péntek délelőtt adták át a két új járművet.

Az elmúlt három év alatt több mint 1000 alanyi jogosult használta ki a megújult gépjárműszerzési támogatás adta lehetőséget, amelyből nagyságrendileg 700-an választották az új gépjármű beszerzését. A tervek szerint évente nagyságrendileg 1000 új Suzukit szeretnének majd átadni fogyatékkal élőknek. A program a lehetosegauto.hu oldalon lehet, a jelenlegi határidő március 31.

Kik pályázhatnak az autókra?

  • Az a személy, aki tömegközlekedési eszközt önerőből igénybe venni nem tud, és a kormányhivatalok rehabilitációs szakigazgatási szerveinek (RSZSZ) szakértői bizottságai által végzett vizsgálat során közlekedőképességében akadályozottnak minősül, és állapota várhatóan legalább három évig fennáll. Ennek megfelelően közlekedőképességében súlyosan akadályozott az, akinek mozgásszervi, idegrendszeri, végtagi perifériás keringési károsodás miatti részegészség-károsodása, vagy a felsorolt részkárosodások közül két részkárosodása együttesen eléri, vagy meghaladja a 40 százalékot, és közlekedési képessége a szakértői szerv vizsgálata alapján súlyosan nehezített.
  • Az a 18. életévét betöltött személy, aki fogyatékossági támogatásban részesül,
  • Az a 18. életévét nem betöltött autista, látási, hallási, értelmi fogyatékossággal élő, valamint mozgáskorlátozott gyermek, akire tekintettel magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak.

“Nagyon örülünk, hogy létezik egy ilyen támogatási program, mert ez igen nagy segítség a hátrányos helyzetű emberek számára. Az egyik legfontosabb dolognak tartjuk, hogy minél szélesebb körben tudjuk népszerűsíteni a gépjárműbeszerzés támogatásának a lehetőségét” – mondta el a szegedi autók átadásán Tóth Margit, a Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesületének vezetője.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: SZEGED CAFÉ