Kesztyű és egy alkalmazás alakítja a jelnyelvet beszéddéTanulmány | 2012.07.11.

Három ukrán diák olyan érzékelő kesztyűt fejlesztett ki, mely egy alkalmazással együttműködve a jelnyelvet automata beszéddé alakítja.

Az Enable Talk projekt a héten első díjat nyert a 2012-es Microsoft’s Imagine Cupon, Sydneyben.

A QuadSquad csapat - Anton Stepanov, Anton Posternikov és Maxim Osika – 75 ország 350 diákját győzte le. Enable Talk kesztyűjük elősegíti, hogy a siket és halláskárosult emberek a jelnyelvet nem ismerőkkel is tudjanak kommunikálni.

A trió nevezésében leírta: „nemrégiben egy szupermarketben láttuk, hogy a pénztárosnak nehézségeket okozott egy nehezen beszélő embert megérteni, ezért úgy gondoltuk, milyen hasznos lenne egy készülék, amellyel ez a kommunikációs akadály legyőzhető. Meglepődtünk, amikor kiderült, hogy nincs ilyen készülék a piacon. Később, amikor kapcsolatba léptünk iskolánk halláskárosult atlétáival, megerősítést nyert, hogy szükség lenne egy ilyen megoldásra a jobb kommunikáció érdekében.”

A kesztyű rugalmas, könnyen használható, olcsón előállítható és akkumulátorral működik. Az egyes kesztyűk 15 hajlítás és tapintásérzékelővel, giroszkópokkal, gyorsulásmérőkkel és egy iránytűvel vannak felszerelve, hogy meg tudják állapítani a kesztyű pozícióját a térben. Emellett napelemeket is kaptak, hogy így növeljék az akkumulátorok élettartamát. 

Tovább a teljes cikkre

Forrás: HIRADO.HU