Kész az agyhullámokkal vezérelt helikopterTanulmány | 2013.06.08.

Sikeres volt annak a gondolatvezérlésű helikopternek az akadálypályán végzett tesztje, amivel a Minnesota Egyetem kutatói végeztek kísérleteket. A kísérlet eredményeit nemcsak a járművek irányításában lehet hasznosítani, hanem például az idegi degenerációval küzdők segítésében, vagy videojátékokban is.

A kísérlet eredményeiről a Journal of Neural Engineering szaklap számolt be. A tanulmány egy olyan kísérletet ismertet, amelyben a minnesotai kutatók testen kívül elhelyezett eszközt használtak az agy elektromos tevékenységének nyomon követésére. A módszer egy olyan elektronikus rendszeren alapul, ami felismeri az elektroenkefalográfban (EEG) megjelenő mintákat; ez az agyműködés keltette elektromosság ingadozását regisztrálja, és az agyműködés rendellenességeinek kimutatására is képes.

Bár az EEG agyról készített elektronikus térképe kaotikus képet mutat, és jobbára a jelzések megfejthetetlen tömegéből áll, a mozdulatokhoz vagy az azokat elindító gondolatokhoz kötődő jelek viszonylag erősek, ráadásul ismétlődnek is. A helikopter mozgatásánál a tudósok erre a mechanizmusra támaszkodtak: a bal kéz összeszorítására irányuló gondolatot a rendszer például átalakíthatja a balra fordulást jelző paranccsá.

Jöhetnek a protézisek

Bin He, a kutatás vezetője szerint a gondolatvezérlést számos területen lehetne hasznosítani. Példaként említette a mozgássérült emberek helyzetét. A kutatók szeretnék, ha az új technológiát az élet számos területén alkalmaznák; a legfontosabb a gondolatvezérlésű protézisek tömeges elterjesztése lenne, de kerekesszék-irányításra és tévék távirányítására is lehetne használni a technológiát. Bin He szerint ezzel a módszerrel háztartásbeli robotok is irányíthatók, ráadásul a technológiának nem is kell a mozdulati gondolatokra korlátozódnia.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: INDEX