Kész a cukorbetegség elleni vakcinaTanulmány | 2013.10.26.

A finn Tampere Egyetemen kutató csoport talált egy vírust, amely egyes típusú cukorbetegséget is okozhat. A vírus elpusztítja az inzulintermelő sejteket, így alakulhat ki cukorbetegség. A kutatók több mint száz vírustörzset vizsgáltak meg, ezek közül öt olyan azonosítottak, amely képes cukorbetegséget okozni. A csoport most azt állítja, hogy képes oltóanyagot készíteni a vírusok ellen.

Az egyik vírus különösen nagy kockázatot hordoz – magyarázta Heikki Hyöty professzor. Az oltóanyag nemcsak a konkrét vírus ellen, de az ahhoz hasonlók ellen is védhet.

Hasonló vírusok okozzák a paralízist is, ezt oltóanyagokkal már visszaszorították a világ legtöbb részén. A cukorbetegség elleni oltást már sikeresen tesztelték állatokon. Egereken működik, most következnek az embereken végzett tesztek is. Csak ezután lehet kijelenteni, hogy sikerült megtalálni a cukorbetegséget okozó vírus elleni vakcinát.

A klinikai kísérletek 700 millió euróba kerülnek, már kaptak is rá pénzt az Egyesült Államokból és Európából, de további támogatásra lenne szükségük. Az nemzetközi érdeklődés megvan, csak a pénz hiányzik a kísérletek folytatásához.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: INDEX