Keserű a sorsa, de vidám az életeHír | 2014.04.26.

Az orrával fest, verset ír, honlapot szerkeszt és ő a világ legkisebb állatkertjének tulajdonosa. Szabolcs gyermekbénulásban szenved, de hihetetlen akaraterejével teljesebb életet él, mint bármelyikünk.

Az egész teste görcsbe rándul, megmerevedik, majd a festék fölé hajol és ügyesen belemártja az orrát. Előtte papírlap, oda viszi fel a színt. Határozott mozdulatokkal kerül a festék a papírra - ecset helyett az orrával. Látnia nem kell, mit alkot, az benne van a fejében. A most 24 éves Sárközi Szabolcsnál alig egyéves korában diagnosztizáltak gyermekbénulást az orvosok. Nem tudja használni sem a kezeit, sem a lábait, a beszéde is nehezen érthető - írja a Délmagyar.

Édesanyja, Erika mindig mellette van, gondozza, fürdeti, segíti a hétköznapokban, elválaszthatatlanok egymástól, üllési otthonukban együtt élnek meg minden örömöt és bánatot. Szinte hihetetlen, mire képes pusztán az akaraterejével Szabolcs: megtanult internetezni, saját Facebook-oldala van és az udvarukban megépítette a világ legkisebb állatkertjét, amihez még weboldalt is kreált, amit ő üzemeltet. Mindent maga tanult a világhálón, miközben az orrával böngészett. Nemcsak saját honlapját szerkeszti, de az üllési mozgássérültek honlapját is ő gondozza.

A világ legkisebb állatkertjében van leguán, aranyfácán, kacagó gerle, mosómedve, legalább negyven fajta állat. Térdelve mászik kedvencei között, beszél hozzájuk, füvet kaszál nekik. Az Óceán palotának nevezett hatalmas akvárium átmenetileg üres, a pálma- és növénykert fóliasátra alatt viszont páfrány, törperózsa és citromfa nő.

Pontosan látja a helyzetét: "Úgy veszem észre, hogy nehezen fogadják el a sérült embereket." Erről tanúskodik egy verse is:

"Egyedül idegen vagyok

Ezrek közt magányosan

Talán őszintén hazudni kéne

Hogy, ne bántsatok annyian."

Kevés barátja van, leginkább a családjára számíthat, édesapját három éve elveszítették. Összesen 103 ezer forintból élnek, de Erika nem panaszkodik. Azt mondja, vidáman telik az életük, hiába tűnik keserűnek a sorsuk.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HÍR24