Kerülje el az étrend-kiegészítőket a digoxin terápia ideje alatt!Hír | 2015.09.06.

A szívelégtelenség, valamint a szívritmuszavar alapvetően is veszélyes állapotok, amelyek gyógyszeres kezelése önmagában is fokozott odafigyelést és körültekintő, tudatos életmódot követel meg a betegtől. A gyógyszeres terápia egyik leggyakrabban használt hatóanyaga a digoxin, amely a szív pumpafunkciójának javítására, illetve pitvarfibrilláció és flutter (pitvarremegés és lebegés) kezelésére alkalmas szer. Vajon szabad a szedése mellett más étrend-kiegészítőket alkalmazni?

A digoxin adagolását minden esetben egyedileg, a kezelendő betegség, valamint a beteg állapotának ismeretében állapítja meg a szakorvos. Fontos a vesefunkció, a kísérőbetegségek, a zsírmentes testtömeg, az életkor, az egyéb gyógyszerek és a beteg egyéni válaszreakciójának felmérése, amelyek mind hatással lehetnek a digoxin adagolásának beállítására. Emellett a digoxinnal történő kezelés során rendszeresen ellenőrizni kell a vér elektrolit szintjét (kálium, kalcium, magnézium) és a veseműködés állapotát.

Miért kockázatos a digoxin kezelést más szerekkel vegyíteni? A digoxin szűk terápiás indexű vegyület, ami azt jelenti, hogy nem szükséges nagy koncentrációemelkedés ahhoz, hogy toxikussá váljon a szervezet számára. Ezért fokozottan oda kell figyelni arra, hogy a digoxin szérumbeli koncentrációja ne ingadozzon a szervezetben, mert nem csak szívritmusbeli zavarokat okozhat, de súlyosabb szövődményekkel is járhat. Ha nem megfelelő mennyiség jutott a szervezetébe, a következő tünetek észlelhetők: hányinger, hányás, étvágytalanság, amit hasmenés, hasi fájdalom, nyálfolyás, izzadás kísér. Ezen kívül fejfájás, arcfájdalom, gyengeségérzet, paraesthesia (vagyis az érzékelés zavara), depresszió, hallucináció, dezorientáció és a színlátás zavara is előfordulhat.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás WEBBETEG