Keretmegállapodást írt alá az OFI és a FODISZ a fogyatékosokat segítő projektek érdekébenHír | 2014.06.17.

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet a magyar közoktatás, esetenként annak fejlesztése érdekében végez kutatási, fejlesztési, innovációs és szolgáltatási tevékenységet. Az Intézet igazgatóját, dr Kaposi József Főigazgatót az OFI sporttal kapcsolatos tevékenységéről kérdeztük. A beszélgetés aktualitását az a sajtótájékoztató adta, amely alkalmával az OFI és a FODISz (Fogyatékosok Országos Diák és Szabadidősport Szövetsége, www.fodisz.hu ) keretmegállapodást írt alá.

1. Mi az OFI szerepe a diákok sportolásának elősegítésében?

Az oktatásügy két legfontosabb tartami szabályozójának, a nemzeti alaptantervnek és a kerettantervek kidolgozásakor kiemelt szerepet kapott a diákok mozgáskultúrájának fejlesztése, ezt támogatta a bevezetett mindennapos testnevelés.A kerettantervek implementálásához folyamatosan készülnek az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetben (OFI) segédanyagok, így a testnevelés-munkacsoport a testnevelés és sport tantárgyhoz is kidolgozta ezeket a dokumentumokat, melyek elérhetők az http://www.ofi.hu oldalon.

2. Van-e valamilyen projectjük, tervük, további elképzelésük, ami valamilyen fejlesztést céloz meg ezen a területen?

Az OFI ősszel egészség-fejlesztési konferenciát szervez pedagógusok részére.

3.A fogyatékossággal élő diákokat miben tudja támogatni az OFI, melyek ezek?

Együttműködési megállapodás jött létre az OFI és a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) között. Az aláírt keretmegállapodást a két szervezet folyamatosan fogja feltölteni tartalommal – ennek része lehet a FODISZ által szervezett programok támogatása is.

4.Van-e valami kutatásuk arról,hogy az iskolák mennyire akadálymentesítettek?

Ilyen jellegű kutatást az OFI még nem végzett.

5.Miről szól a FODISZ és OFI közti megállapodás?

A megállapodási dokumentum értelmében a felek közös célja a sporton keresztül megvalósuló oktatásfejlesztési és tehetségprogramok kidolgozása és működtetése, valamint a fogyatékosok diák- és szabadidősportja szakterületeken történő kölcsönös szakmai segítségnyújtás. Ezt megvalósítandó, az OFI rendezvények, konferenciák, képzések szervezésében kíván együttműködni a FODISZ-szal.

6. Önök foglalkoztatnak-e megváltozott munkaképességű, illetve fogyatékossággal élő dolgozót? Ha igen milyen munkakör/munkakörökben?

Igen, az OFI kiemelten kezeli ezt a kérdést, és lehetőségeihez mérten foglalkoztat megváltozott munkaképességű, illetve fogyatékkal élő munkatársat.

Forrás: REHAB BLOG