Kerékpárral közlekedik a városban a makói mozgáskorlátozottak többségeHír | 2013.04.23.

A makói közintézmények döntő többségébe könnyen be lehet jutni kerekes székkel is, a kisebb boltoknál pedig segítenek az eladók, vagy a vásárlók - a makói mozgáskorlátozott csoport tagjai tapasztalata szerint. A Maros-parti kisvárosban számukra is a kerékpár a legkedveltebb helyi közlekedési eszköz.

Rózsa Virág - A közintézmények 85 százaléka akadálymentes Makón - mondta Balog Ervinné, a Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei csoportja makói tagcsoportjának vezetője. A rendelők, az SZTK, a kórház, és az önkormányzat is akadálymentes. A tüdőgondozóba viszont lépcsőn lehet csak bejutni. A mozgássérültek ide a rokonok segítségével, vagy a hivatalos betegszállítókkal juthatnak be, de az utóbbira gyakran sokat kell várni. A nagy posta nem egészen akadálymentes. A csomagfeladásnál és átvételnél a biztonsági őr segít a mozgássérülteknek. Az új épületek mind akadálymentesek, az önkormányzat mindig kikéri a véleményünket az építésnél. Annak idején, amikor elkezdték az átalakításokat, csak úgy csinálták azokat, hogy nem lettek tökéletesek - magyarázta a vezető a régi akadálymentesítési megoldásokat.

A magántulajdonban lévő vagy bérelt boltoknál, üzleteknél már nem ennyire jó a helyzet. Balog Ervinné szerint legfeljebb felük akadálymentesített, ugyanakkor megemlítette, hogy az átalakítás nem olcsó. - A boltosok, ha látják, hogy kint van valaki, akkor kijönnek segíteni. A multiknál nincs lépcső, azok akadálymentesek.

Általában segítőkészek a makóiak, de előfordulhat, hogy a felajánlott segítséget elutasíthatja, vagy arra kissé durvábban reagálhat egy mozgássérült. - Az utóbbi azoknál esik ez meg, akik az életük folyamán később, baleset vagy betegség miatt váltak mozgáskorlátozottá. Nehezebben emésztik meg az állapotot, mint akik beleszülettek abba. Ezért is lenne fontos számukra a közösség, a sorstársak.

A makói mozgáskorlátozott csoport rendszeres klubösszejöveteleket tart az önkormányzat által ingyenesen biztosított Civil Szervezetek Székházában minden szerda délután 3 és 6 óra között. Orvosi, mozgásszervi betegségekkel kapcsolatos előadásokat szerveznek, sőt a városi rendőrkapitány és a katasztrófavédelem szakembere is ellátogatott már hozzájuk.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MAKÓ HÍRADÓ