Kerekesszékkel a Sziget forgatagábanEsemény | 2011.08.19.

A Közelkép beszámolója: A Sziget végének közeledtével egyre inkább az az érzés fogott el bennünket, hogy ez a fesztivál valóban mindenkié. A negyedik napon Kate Nash, a Kaiser Chiefs és a Thirty Seconds To Mars koncertje a Nagyszínpad előtti mozgássérült-emelvényt teljesen megtöltötte, de legyen szó színpadsátorról vagy italpultról, mindenütt találkoztunk kerekesszékes vagy támbottal, mankóval járó fesztiválozókkal.

Tudósítónk a negyedik napon a mozgássérült fesztiválozók kényelmét segíteni hivatott szolgáltatásoknak járt utána, így például szerettük volna megnézni a zuhanyzókat, amelyeket a programfüzet szerint – az akadálymentes vécékhez hasonlóan – a Sziget több pontjára telepítettek. Bár a megfogalmazás úgy szólt, hogy a térképen könnyen beazonosítható piktogramok vezetnek el a célhoz, a programfüzetben sem a térképen, sem a jelmagyarázatban nem találtuk.

Munkatársunk az információs pultnál sem lett okosabb, s annak ellenére, hogy az eligazítók mindent megtettek a felderítés érdekében, még a Szigetirodába telefonálva sem kaptak választ.  A közönségszolgálat egyik munkatársa mentette meg a helyzetet: „Akadálymentes zuhanyzó az Ability Parkban van" – szólt a felvilágosítás.

„Akadálymentes zuhanyzó itt biztosan nincs, úgy tudjuk, hogy a Szigetiroda területén van" – állították a Parkban. A kerekesszékkel közlekedő Bielik Jenő kérdésünkre elmondta, a korábbi években jobb volt a helyzet, idén azonban, véleménye szerint a pénzügyi nehézségek okozta zűrzavarban kevesebb figyelem jutott a fogyatékossággal élő fesztiválozókra. „A Parkban nincs akadálymentes zuhanyzó, talán a hollandok kempingjénél van. Én mindenesetre hazajárok fürdeni" – mesélte. Nevetve hozzátette, hogy miután senki nem tudta megmondani, hol talál zuhanyzót, az egészségügyi sátraknál kedvesen felajánlották, reggel és este is szívesen megfürdetik. „Erre már nem mondtam semmit. Persze, van az a nő, aki megfürdethetne..." Komolyra fordítva a szót, némi beletörődéssel a hangjában folytatta: felnőtt emberként ugyanúgy meg tud fürdeni, ahogy bárki más, de a szigetes zuhanyzóknál sorozatosan, évről évre felületes megoldást tapasztaltak. A rámpán feljutva még csak-csak át lehetett ülni a kerekesszékből a zuhanyzó székére, ám a zuhanyrózsát egy egészséges ember kézmagasságában szerelték fel.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG