Kerekesszékkel a víz alattHír | 2012.09.06.

Egy brit nő, Sue Austin az egyik főszereplője azoknak a híreknek, amelyek az éppen zajló londoni paralimpia idején felhívják a figyelmet a mozgássérültek helyzetére, mindennapjaikra, a kihívásokra amelyekkel szembesülnek. Sue már másfél évtizede kerekesszékben él, de ennek ellenére próbálja megvalósítani álmait. Nagyjából 7 éve kezdett el búvárkodni- ez ma már nem szokatlan, egyre több mozgássérült merül, sőt, még oktató is van köztük.

Sue Austin viszont egészen egyedi módját találta ki a búvárkodásnak. Tapasztalt búvárok és egyéb szakemberek segítségével olyan kerekesszéket alkotott, amelyet a víz alatt is tud irányítani. Sue és csapata hónapokon át dolgozott azért, hogy a teljesen hétköznapi kerekesszék alkalmas legyen a víz alatti közlekedésre. Két motort kapott, és lebegést segítő eszközöket, ezeket használója vezérli a székben ülve. Hátul pedig olyan uszony formájú lapok vannak, amivel irányítható a szék. Sue az internetre is feltette a videókat, amik tanúsága szerint igen ügyesen manőverezik a víz mélyén.

A kerekesszékes búvár a paralimpia idején is bemutatót tart, ahol élőben láthatják, mire képes a különleges eszköz. Ám úgy fest, hamarosan elkezdheti tervezni a továbbfejlesztett változatot, mert a fém alkatrészek némelyike már rozsdásodik- Sue a következő széket már egyenesen titániumból szeretné készíteni.

Tovább az eredeti cikkre és a videóra

Forrás: DIVECENTER