Kerekesszéket kaptak a kosarasokHír | 2011.10.11.

Hét darab, speciálisan a kosárlabdához gyártott kerekesszéket adtak át hétfőn a Kerék Világ SE részére a „Guruló program” Észak-Magyarországi Régiója képviselői egy közös edzés keretében, a DKSK-MISI sportolóival a Generali Arénában.

A „Guruló” program Mozgáskorlátozott emberek foglalkoztatását, önálló életvitelét segítő eszközfejlesztő műhely és szolgáltatási hálózat.

A kerekesszékes kosárlabda az Egyesült Államokban kezdte meg hódító útját az 1960-as években, mivel a háborúban sérült kosárlabdás sportolók nem tudtak lemondani kedvenc sportjukról. Hazánkban a ’70-es évektől lett az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben történő rehabilitáció része, ahol az alapokat elsajátíthatták a rehabilitációban résztvevők. 1984-ben kezdődött hazánkban a sport szervezése, és különféle állomásokon át, az utóbbi esztendőkben újra kezd sikersportággá nőni.
Miskolcon is megfogalmazódott ez az igény egy-két kerekesszékes sportoló fejében, ám nehezen sikerült embereket találni, és nem utolsó sorban olyan termet, mely akadálymentesen megközelíthető. 2010-ben végre sikerült 6-7 fővel állandó társaságot alkotni, így elkezdődött városunkban is ez a sporttevékenység.

Támogatója lett a sportnak a város Mecénás Alapja, a Rehab-Észak Kft., valamint a „Guruló” program keretében a Mozgáskorlátozott emberek foglalkoztatását, önálló életvitelét segítő eszközfejlesztő műhely és szolgáltatási hálózat, akik speciálisan a sportra alkalmas székeket készítettek a játékosok számára. A kerekesszékeket hétfőn adták át a sportolóknak a Generali Arénában, melyeket egyből ki is próbálhatták a DKSK-MISI kosaras lányaival.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MEOSZ