Kerekesszékes rögbi tornát rendeztek BudapestenHír | Esemény | 2014.02.04.

Január 21-24 között rendezték meg Maximus Project elnevezéssel az első magyar profi kerekesszékes rögbi tornát. A Csörsz utcában megrendezett eseményen Csehország és Németország – mint mentor ország - vett részt, a kezdő Magyarország, Izrael, Görögország és Oroszország csapatának segítve  a felkészülésben, hogy világranglista besorolást nyerhessenek, felzárkóztassák a profi országok közé.

Koller Sándorral a Wildboars Kerekesszékes Rögbi Egyesület elnökével beszélgettünk.

-Mikor kezdték Magyarországon játszani a kerekesszékes rögbit?

-2008-ban hat fővel alapították meg és kezdték játszani a játékot. Először saját székben,majd az internetről lenézték, hogyan is néz ki egy rögbiszék és ez alapján gyártattak itthon is ilyeneket. Ezekkel nem lehetett részt venni nemzetközi versenyeken. Én 2011-ben csatlakoztam a csapathoz és 2012-ben lettem az Egyesület elnöke. Mára már hét darab rögbiszéket sikerült vásárolnunk, aminek darabja 1.800.000,- Ft!

-Szponzorok és támogatók nélkül lehetetlen lenne ezeket a speciálisan kialakított székeket  megszerezniük. Kik segítenek Önöknek?

-Az egyik széket a Mátrai Erőmű, 4-et a Docler Holding(Gattyán György cége), 1-et a Gyöngyösért Búvár Egyesület, 1-et pedig egy anonimitását őrizni szándékozó magánszemély vásárolta az Egyesülettel közösen. A Soproni Sör is volt a szponzorunk.

-Hányan vannak egy csapatban és kik játszhatják a kerekesszékes rögbit?Mik a szabályok?

-A csapat 4 kezdő és 8 cserejátékosból áll. A játékosokat kategorizálják az alapján, hogy milyen izmaik működnek és mennyire erősek a karjaik,mik mozognak. Ezt a játékot ugyanis csak 3 és 4 végtag sérültek játszhatják, általában nyaki gerincvelő sérültek. Erről azt kell tudni, hogy az ő kezeik nem minden funkciója működik. A játékosokat tehát fél és 3,5 pont között bekategorizálják. Ennek a jelentősége akkor van, amikor a négy játékos pályára lép, ugyanis az ő összpontszámuk maximum 8 lehet. Ezt a rögbit, férfiak és nők vegyesen játszhatják. A nőket annyi kedvezmény illeti, hogy kapnak fél pontot, ha pályára lépnek, azaz ők fél pontszámmal „kevesebbet érnek”.

Forrás: REHAB BLOG