Kerekesszék és –hallókészülék, mint az önkifejezés eszközeHír | 2011.09.15.

Mindannyiunk számára fontos, hogy olyan dolgokat cipeljünk magunkon vagy magunkkal, amelyek nemcsak jól funkcionálnak, hanem tetszenek is. A fogyatékossággal élő emberek azonban nem töltenek fél órát a tükör előtt, azon elmélkedve, vajon kell-e az a kerekesszék vagy hallókészülék: kell és kész. A funkcionalitás és a praktikusság a legfontosabb, de miért ne okozhatna örömet a tapintása és látványa?

A kerekesszék hagyományos formáját színekkel, kiegészítőkkel lehet egyedibbé vagy megfelelőbbé tenni. Ugyanakkor általános igény az is, hogy az embertől idegen fémet és szögletes formát egy ergonomikusabb és kellemesebb kinézet váltsa fel, valamint hogy mindenki a saját korosztályához illő széket használhasson. Az új megközelítésre jó példa a Wai Lam által tervezett, éppen leülő emberi alakot formázó Big Foot. Humoros, áramvonalas, kényelmes, fehér-sárga színösszeállításának köszönhetően pedig vidám is. Gyerekek számára készült a Julia Johnson által tervezett díjnyertes, színes és mind anyagaiban, mind kialakításában gyerekbarát Orca junior kerekesszék. Sajnos ezek a darabok általában nem megrendelésre készülnek, így a nagy cégek kínálatában (még) nem találjuk meg őket.

Daniel Valdez audio és video professzionalista Santa Fe-ből, hobbija a jelmeztervezés és -készítés. Mai srác, aki imádja a modern meséket: kaméleonként egyszer Darth Brooks (Garth Brooks country énekes és Darth Vader szerelemgyereke), máskor Vasember, de leginkább Professor Xavier (aki nem tudná, ő az X-Men-ből az X). Daniela steampunk megszállottja: nem is csoda, hogy egy Steampunk Professor X névre keresztelt, 1875-ös hintaszékből átalakított masinával járja az utcákat és pályaudvarokat, nagy sikert aratva. A műfajnak megfelelően az ülőrész bordó bársonnyal borított, a szerkezet pedig sok fából és aranyból tevődik össze. A beépített füstgépnek és hanghatásoknak köszönhetően olyan hatást kelt, mintha a Vadiúj Vadnyugatból pottyant volna ide egy gőzhajtású kerekesszék. A hátoldalon a tízcenti átmérőjű fiolákban vodka-áfonyalé koktél bugyborékol, de a szűk helynek köszönhetően Daniel akkor sem esik ki, ha egyik-másik éppenséggel már kiürült. Daniel egyébként nem mozgássérült, a masina a jelmez kelléke, de mindenki által használható – a művész pedig szívesen készít másnak is egyet.

A minél testhezállóbb és minőségibb működés a hallókészülék esetében is megkönnyíti viselőjük társadalmi beilleszkedését. A mai digitális és programozható darabok a mellékzajok közül kiszűrik és felerősítik a beszédet, a nyitott technológiájú fülmögötti készülékek pedig már nem zárják el az egész hallójáratot, így ahelyett, hogy viselőjüket elzárnák a külvilágtól, a természetes hangokat is beengedik.

A komfortérzet mellett ugyanakkor vannak, akiknek fontos az önkifejezés, amelyhez a Siemens, a világon forgalomba kerülő hallókészülékek egyharmadának(!) gyártója különböző színű és mintázatú divatos darabokat kínál, de egy másik nagy játékos, a Phonak honlapján találunk szafari mintásat és sci-fibe illőt is.

Extrémeknek jó megoldás lehet a német designaffairs STUDIO Hearing aid elnevezésű fültágítóba szerelt hallókészüléke, ami kreatívan ötvözi a technológiát és a stílust, az önkifejezés és a funkcionalitás érdekében. Különböző anyagokból készül, egyszerre láthatatlan és feltűnő: nem rossz koncepció. Valószínűleg nem a hallássérülés elrejtése itt a motiváció: aki egyébként nem, az biztos, hogy egy hallókészülék kedvéért sem vetemedne erre a műveletre.

Ha azonban a lehető legkevésbé szeretnénk mindenki tudtára adni a hallássérülésünket, és még nők is vagyunk, válaszhatjuk a Ryan Kirkpatrick által tervezett, El-Egance elnevezésű fülbevalóba épített hallókészüléket, a hangerőszabályozóként funkcionáló, hozzáillő gyűrűvel: ékszerszett mint segédeszköz. A fenti extrém darabokra azonban még biztosan várnunk kell: ezidáig nem harapott rájuk egyetlen cég sem, így nem kerültek kereskedelmi forgalomba.  Az biztos, hogy szépek és egyediek ezek a darabok, de vajon a gyakorlatban milyen előnyökkel és hátrányukkal jár viselésük? Mit gondol róluk egy „bennfentes"? Erről, és hallókészülékéhez való viszonyáról kérdeztük Sándor Évát, aki amellett, hogy pszichológusként halló emberek között dolgozik egy nevelési tanácsadó munkatársaként, bloggerként hallássérült emberekkel kapcsolatos témákról ír. Évának súlyos mértékű hallássérülése van, melyről az orvosok a mai napig nem tudják, veleszületett-e vagy szerzett. Arra a kérdésre, használt-e valaha design hallókészüléket, vagy foglalkozott-e azzal, hogyan néz ki, gyakorlatias választ ad. „Nem, és soha nem is tekintettem design-darabnak a hallókészülékemet, külsőségében csak a méret számított. Mindig azt választottam, amelyik a legjobb volt nekem, azaz mindig a belbecs volt a lényeg."

Tovább a teljes cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG