Kérdőíves kampányt indítanak a fogyatékkal élők érdekképviseletei Hír | 2011.09.02.

Budapest, 2011. szeptember 1., csütörtök (MTI) - Kérdőíves kampányt indítanak fogyatékkal élőket képviselő szervezetek, mert álláspontjuk szerint a kormány nem folytat velük párbeszédet.

Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének (MEOSZ) elnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta: "nincs társadalmi párbeszéd a fogyatékos emberek szervezeteivel". Véleménye szerint a kormányzatot, a parlamentet szembesíteni kell azzal, hogy "mi a magyar polgárok véleménye az egységes társadalombiztosítási rendszerről", emiatt - mint bejelentette - az érdekképviseletek kérdőíves kampányt indítanak.

A kormányzati kommunikáció "félrevezető adatokat közöl" a rokkantsági nyugdíjban részesülők számáról, az egészségkárosodott embereket pedig "csalóknak" állítja be - mondta, hozzátéve: az önkéntesek által szétküldött kérdőíveken egyebek mellett a rokkantsági nyugdíj megtartásáról, a megváltozott munkaképességűek munkába állításában vállalandó állami feladatokról és a civil szerveződések jövőjéről kérik ki az emberek véleményét.

A kérdőíveket folyamatosan dolgozzák fel, és az eredményekről beszámolnak. Hegedűs Lajos az MTI kérdésére elmondta, hogy eddig csaknem 10 ezer kitöltött kérdőívet küldtek vissza. A MEOSZ elnöke reméli, hogy több százezer, sőt akár egymillió válasz is érkezhet. A kutatás eredményeit eljuttatják a parlament elnökének és kormány képviselőinek is.

A kérdőíves kampányt az értelmi fogyatékosok, az autisták, a vakok és gyengén látók, a mozgáskorlátozottak, a siketek és nagyothallók, a siketvakok és a szervátültetettek érdekvédelmi szervezetei kezdeményezték és támogatják.

Földesi Erzsébet, a MEOSZ alelnöke a tájékoztatón ismertette a Központi Statisztikai Hivatal és a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adatait a rokkantsági nyugdíjban részesülőkről és a megváltozott munkaképességűekről: a munkaképes korú rokkantsági nyugdíjasok csaknem 80 százaléka 45 év feletti, mintegy háromnegyedük pedig még érettségivel sem rendelkezik.

Elmondta: a megváltozott munkaképességek csaknem 42 százaléka tartozik a tartósan álláskeresők közé. 2006 és 2010 között 100 ezerrel csökkent a rokkantsági nyugdíjban részesülők száma, míg 2010 januárja és 2011 márciusa között további 51 ezerrel.

Tovább a teljes cikkre


Forrás: MEOSZ