Képzések és infrastruktúra-fejlesztések segítik a megváltozott munkaképességű dolgozókat MartfűnHír | 2013.11.18.

„Ahogyan a megváltozott munkaképességű embereknek szükségük van megélhetést biztosító munkára, úgy a magyar gazdaságnak is szükségük van az általuk előállított jó minőségű termékekre” – jelentette ki Boldog István országgyűlési képviselő (Fidesz) Martfűn, a FŐKEFE Nonprofit Kft. sajtótájékoztatóján.

Az országosan legtöbb – 3700 – megváltozott munkaképességű személyt foglalkoztató állami nagyvállalat, a FŐKEFE Nonprofit Kft. nemcsak munkát ad dolgozóinak, hanem az Új Széchenyi Terv keretében, országszerte képzésben is részesíti őket. A cégnél összesen 1620 főt érintő képzés célja a megváltozott munkaképességű emberek munkaerő-piaci versenyképességének növelése. Sági István, ugyancsak a térségbeli Fideszes honatya azért üdvözölte a Társaság működését a Jász-Nagykun-Szolnok megyei városban, mert mint mondta, Martfű és az adott kistérség ugyan nem hátrányos helyzetű, de nagy a lakosság körében a megváltozott munkaképességűek aránya. Méltatta, hogy Martfűn a FŐKEFE két telephelyén összesen 59-en lettek bevonva a 122 fős dolgozói létszámból.

„Április óta folynak az egyéves futamidejű, munkavállaláshoz szükséges készségek fejlesztését célzó alapvető képzések” - közölte Jádi Krisztina, a Társaság rehabilitációs osztályvezetője. Hozzátette, rövidesen négyhónapos szakmai képzések is indulnak, melynek nyomán a résztvevők call centeres, frissítő masszőr, minőségi ellenőr és számítógép-kezelői képesítést szerezhetnek.

A szóban forgó Rehabilitáció – Érték – Változás (RÉV) elnevezésű TÁMOP-projekt részeként épület-felújítások, bútor- és számítógép-beszerzések is történnek a FŐKEFÉnél; Martfűn például mintegy 4 millió forint értékben. Jádi Krisztina hangsúlyozta: „a projekt nagy segítség ezeknek a munkavállalóknak, hiszen ingyen és munkaidőben fejlesztik kompetenciáikat, mely által jobban érvényesülhetnek mind a védett, mind a nyílt munkaerőpiacon.”

Faludi-Cseh György, a FŐKEFE operatív igazgatója elmondta: „A városban cipőfelsőrészkészítéssel és dísztasak-gyártással foglalkoznak a megváltozott munkaképességűek. A helyi önkormányzattól névlegesen bérelt 3,2 hektáron pedig idén szóját termesztettek.” Az állami cég stratégiai ágazatai között említette a síkötés-, a lámpa- és az orvosiinfúziógyártást nagy nemzetközi megrendelőpartnerek számára, illetve a zöldségtermesztésre és -feldolgozásra irányuló mezőgazdasági tevékenységet.