Képes kártyák az autizmussal élők szavaiHír | 2014.03.09.

Az autista fiatalok kommunikációját könnyítő módszer, a képcserés kommunikációs rendszer (PECS) alkalmazásán dolgozik a székelyudvarhelyi Pro Autist Alapítvány. Felsőboldogfalván működő nappali befogadó központjukban hat fiatalt foglalkoztatnak, de terveik között szerepel a központ bővítése és lakóotthonná való átalakítása is.

A több mint másfél évtizede, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatósággal partnerségben működő Pro Autist Alapítvány gondozottjai évek óta használják a PECS-módszert, melynek lényege, hogy az autizmussal élők – akik képekben gondolkodnak és jó vizuális képességekkel rendelkeznek – különböző fogalmakat, kéréseket képes kártyákkal fejeznek ki. A kártyákon a kép alatt szöveg is segíti az üzenet megértését, így a betegek beszéd nélkül is könnyebben kommunikálhatnak bárkivel, akár mondatokban is – tájékoztatott Péter Edit, az alapítvány elnöke. Hozzáfűzte, a felsőboldogfalvi központban naponta tevékenykedő, 18 és 26 év közötti fiatalok könnyen elsajátították a kártyák használatát: elegendő volt mindössze két-három alkalommal megmutatni nekik a képeket, és máris tudták alkalmazni. A legnagyobb erőfeszítést a kártyák elkészítése, azok témakörök szerinti rendszerezése és bővítése jelenti.

Napi program képekben

A PECS-módszer bevezetése a beszélni nem tudó fiataloknak nemcsak a külvilággal való értekezést, hanem a térben is időben való tájékozódást, illetve saját napi programjuk megszokását is segítette: a különféle tevékenységeket – például a cipőcserét, ebédet, kézmosást vagy kézműves programokat – jelző kis rajzokat a befogadó központban sorba rendezik és kifüggesztik egymás alá. Ezek a tennivalók elvégzését követően egy kis kosárba kerülnek, így a fiatalok mindig tudják, mi következik. A stabil napi program létfontosságú az autizmussal élők esetében, a legnagyobb gondot számukra a változások okozzák: a váratlan történések akár pánikrohamokat is kiválthatnak belőlük – mondta el Péter Edit, hozzáfűzve, egy fogorvosi vizsgálat vagy egy kirándulás előtt több hetes felkészítésre is szükség lehet.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: SZÉKELYHON.RO