Képeket alakít beszéddé a magyar program - így segíti a kommunikációtHír | 2014.10.31.

Beszélgetni segít a szoftver, amelyet a Fiatalok a Fiatalokért Díj egyik nyertese, Zsombori Balázs készített.

Még középiskolás volt, mikor fejleszteni kezdte, mire pedig letölthetővé vált a netről, egyetemista lett – a Zsombori Balázs által létrehozott PictoVerb nevű program másfél év alatt rakás elismerést bezsebelt, és a tervezőé lett a 2014-es Fiatalok a Fiatalokért díj is.

A PictoVerb az első olyan magyar nyelvű mobilalkalmazás, amely a kommunikációjukban korlátozott embereknek segít: a szoftver egy gombnyomás után képeket alakít át beszéddé, ezáltal bárki képes lesz kérni egy pohár vizet, vagy elmondani az érzéseit. Balázs még a Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskolába járt, amikor kitalálta a program alapjait. „Korábban is fejlesztettem hasonló dolgokat – például egy szoftvert, amely az idősebbeknek segített abban, hogy könnyebben kapcsolódhassanak az internethez.” Míg ez utóbbi azonban megmaradt házi projektnek, a PictoVerbet már beküldte Magyar Innovációs Szövetség 2013-as tehetségkutató versenyére.

„Teljesen egyedül kezdtem neki, ráadásul meg kellett tanulnom az androidos szoftverek „nyelvét” is. Ez egyszerre volt kihívás, és hatalmas élmény - igazából annyira a nulláról indultam, hogy akkoriban még csak nem is volt okostelefonom.” Emellett Balázs folyamatosan kapcsolatban volt a „célcsoporttal” is: vagyis folyamatosan kikérte a rászorulók véleményét, akik rengeteg tanáccsal látták el. „Végig azt tartottam szem előtt, hogy a szoftver valóban hasznos legyen - azaz nem üzleti fejlesztésként tekintettem rá.”

Amikor megnyerte a versenyt, a díjeső és a rengeteg elismerés ellenére sem volt hajlandó áruba bocsátani a PictoVerbet. "Amikor híre ment a programnak megtapasztaltam, hogy olyanok, akik árut láttak a programban, szívesen beálltak volna a projekt mögé. Ebből rengeteget tanultam. Ragaszkodva a missziómhoz végül sikerült olyan támogatókra találnom, akik a jó célt és a segítő szándékot, mintsem az anyagi haszonszerzés lehetőségét látták benne."

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: ÚJ NEMZEDÉK