Kell a fogyatékosak és épek közti párbeszédHír | 2016.03.20.

Végéhez közeledik a Rólunk szól!... E meglehetősen találó néven futó projekt az ÉN IS VAGYOK! Mozgássérült Generációk Érdekvédelmi Egyesületének kezdeményezése.

A program során az elmúlt hónapokban 14 megyei településre látogattak el, hogy felvegyék a kapcsolatot az ott élő érintetteken kívül az ép emberekkel is, tájékoztató és érzékenyítő előadást tartsanak fogyatékkal élőkön túl a családtagoknak, szakembereknek és érdeklődőknek, valamint bejárás során feltérképezzék, hol lenne szükség akadálymentesítésre. S tették mindezt nem egyedül, hanem a Verseghy Ferenc Könyvtárral, a Vakok és Gyengénlátók megyei egyesületével, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének megyei szervezetével, a megyei Vöröskereszt területi munkatársaival, valamint az egyes településeken dolgozó védőnőkkel karöltve.

Az egynapos programok szervezését megelőzően a megye 78 településére küldtek ki kérdőívet a helyi igények felmérése érdekében. Ez idáig 58 helyről érkezett pozitív visszajelzés – közülük választottak ki tizenkettő, majd később még kettő települést.

– A jövőképünk egy stigmáktól, előítéletektől mentes társadalom – hangoztatta Fehérváry Tünde, az egyesület elnöke. – Ma már egyre nyitottabbak az emberek, de szükség van párbeszédre, szemléletformálásra. Fontos, hogy az érintettek megismerjék programjainkat, törekvéseinket, és azt, hogy milyen segítséget vehetnek igénybe mindennapi életük megkönnyítéséhez.
A programok sikert arattak a településeken, azt megelőzően sokan magát az egyesületet sem ismerték, ám az érdeklődést jól mutatja a taglétszám emelkedése. 
A programnak teret adó könyvtárakhoz is pozitív visszajelzések érkeztek. Berekfürdő könyvtárosa, Koszna Anita is arról számolt be, hogy az érdeklődők kérésére jelentős számú propagandaanyagot kellett fénymásolniuk. A programot követően az egyesülethez is sok településről érkeztek megkeresések akadálymentesítéssel, ellátási formákkal és egyéb problémákkal kapcsolatban. Nagykörű, Hunyadfalva, Kunszentmárton, Cserkeszőlő, Kenderes, Fegyvernek, Jászfelsőszentgyörgy, Jászárokszállás, Tiszafüred, Tiszaszentimre, Tiszaörs, Berekfürdő, Cibakháza és Martfű után a közeljövőben Szolnokon terveznek egy projektzáró rendezvényt.
A program iránt mutatkozó érdeklődés a folytatásra ösztönzi a szervezőket. Fehérváry Tünde elárulta, már beadtak egy pályázatot, hogy további 25 települést vonhassanak be a programjukba.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: SZOLJON