Kedvezményesen juthatnak autóhoz a súlyosan mozgáskorlátozott személyekHír | 2011.11.12.

700 millió forintnyi támogatást oszt szét a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) a súlyosan mozgáskorlátozott emberek között. „Rendkívül kedvezményes feltételek biztosításával igyekszünk ösztönözni az új gépjárművek vásárlását"- derül ki a NEFMI közleményéből.

A 2011 júliusában életbe lépett változtatások értelmében támogatásra jogosult az, aki „fogyatékossági támogatásra vagy magasabb összegű családi pótlékra mozgásszervi fogyatékosságára tekintettel jogosult", illetve azok a személyek, akik „legalább 40%-os egészségkárosodásának vezető diagnózisa mozgásszervi eredetű betegségre vezethető vissza." Ezen túl kedvezményben részesülhetnek a családtagok, illetve bejelentett önkéntes dolgozók is, abban az esetben, ha vállalják a szóban forgó személy szállítását.

A pénzbeli juttatások három típusa vehető igénybe: 300 ezer forintról 900 ezer forintra emelkedett az új gépkocsik finanszírozása, megduplázódott, így 600 ezer forint lett a használt gépjárművek, a 3-4 kerekű járművek és a gépi meghajtású kerekes-székek támogatása, míg a már meglévő masinák átalakításához 30 ezer forint helyett 90 ezer forinttal járul hozzá a Nemzeti Erőforrás Minisztérium.

A komplex kedvezményezési rendszer kialakítási nagy összefogás eredménye. „A pályázaton - melyet a súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeihez kapcsolódóan új és használt személygépkocsik beszerzésére és finanszírozására írtunk ki - a Magyar Suzuki Zrt. nyert" - áll a közleményben. Ezen felül a Széchenyi Bank kedvező finanszírozási konstrukciót, a MOL kedvezményes üzemanyagkártyát, a Signal Biztosító pedig alacsony kezdőbefizetést és a CASCO-t is magába foglaló vállalható havi törlesztő részletet biztosít.

Változás történt a mozgáskorlátozott-igazolások kibocsátásában is. „A korábban a háziorvosok által végzett, és sok esetben visszaélésekre lehetőséget adó, kifogásolt igazolások helyett, az ellátásra való jogosultságot orvosszakértői vizsgálatokon alapuló igazolások határozzák meg"- írja a NEFMI.

A szakmaiságot és a megalapozottságot hivatott alátáasztani az is, hogy a beérkezett igényeket a Szociális és Gyámhivatal illetve a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) által delegált tagok közösen bírálják el.

A testület az összegek odaítéléséről november végéig hoz döntést. „Bízunk abban, hogy a változtatások segítenek, hogy a már említett 700 millió forint megfelelő helyre kerüljön"- nyilatkozta a minisztérium.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG