Közlekedési és egyéb kedvezményekkel kapcsolatos jogszabály változás tudnivalóiTörvényi változás | 2011.08.22.

2011. július 2-án hatályba lépett a 102/2011 (VI. 27.) Kormányrendelet, ezzel egyidejűleg hatályát vesztette a 164/1995. (XII. 27.) Kormányrendelet járműszerzési támogatásokra vonatkozó része. Az igazolások tekintetében módosult a parkolási igazolvány kiadásáról szóló 218/2003. (XII. 11.) Kormányrendelet, valamint a lakáscélú támogatásokról szóló (LÁT) kormányrendelet is.

Legfontosabb változás, hogy az úgynevezett "hétpontos" igazolást a háziorvosok 2011. július 2. napjától már nem állíthatják ki.
A 2011. július 2. előtt kiállított "7 pontos" igazolások legfeljebb 2011. december 31. napjáig még felhasználhatók a parkolási engedélyek megszerzéséhez, meghosszabbításához, valamint a lakás akadálymentesítési támogatás igényléséhez, az ezekre vonatkozó kormányrendeletekben leírt szabályok szerint.

A jármű szerzési támogatás (parkolási engedély, lakás akadálymentesítési támogatás) igényléséhez 2011. július 2. napját követően felhasználható igazolások:

1. Mozgásszervi okra tekintettel fogyatékossági támogatás megállapításáról szóló határozat, vagy az ennek alapjául szolgáló szakhatósági engedély (OOSZI, ORSZI, NRSZH)
2. A mozgásszervi okok miatt magasabb összegű családi pótlék folyósítását, 18 év alatti fiatalkorú személyt nevelő családtag számára megállapító határozat, vagy ennek alapjául szolgáló, az 5/2003. (II. 19.) ESzCsM rendelet I. melléklet L. pontja szerint kiállított szakvélemény.
3. a BNO kór XIII főcsoportjába (csont - izomrendszer és kötőszövet betegségei) tartozó vezető diagnózisra tekintettel, legalább 40 %-os egészségkárosodást megállapító, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH), vagy annak jogelődje az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet (ORSZI) által kiadott szakhatósági vélemény.
Ilyen, új szakvélemény igénylése a kormányrendelet szerint, csak 2012. január 1. napjától lehetséges. Az igénylés módjára vonatkozóan még nincs érvényes rendelkezés.
Ez utóbbi szakvélemény kiadására, a korábbi OOSZI által kiadott végleges szakvélemények felhasználhatóságára és a BNO főcsoport értelmezésére vonatkozóan, a kormányrendelet ez évi végrehajthatósága érdekében, a MEOSZ és több megyei kormányhivatal, jogi állásfoglalást kért a Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól. Ennek eredménye még nem ismert, az állásfoglalást követően a MEOSZ honlapján, a Humanitásban és egyéb módon tájékoztatást adnak.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: MEOSZ