Karok Túrája (Tour de Bras)Hír | 2014.05.28.

A franciaországi Eurovelo egyesület szervezésében két mozgássérült ember handbike-kal érkezik Magyarországra. Yves és Guy kitartó biciklizésükkel azt akarják megmutatni, hogy a fogyatékosság nem jelenti azt, hogy eltemeted saját magad. Azt üzenik: mindenki lépjen túl saját fogyatékosságán! A fogyatékosság nem akadályozhat meg abban, hogy álmodjunk, abban sem, hogy magunkat megvalósítsuk, és a legkevésbé abban, hogy dolgozzunk.

"Húsz éves voltam, amikor egy családi vakációra indulás alkalmával autóbalesetben paraplég lettem. Emlékszem: az életem úgy tört össze, mint az autónk. Többé nem tudtam részt venni sporteseményen, viszont teljesértékű karriert futottam be a vállalkozás területén, három céget alapítottam, amelyek szolgáltatással, turizmussal és az akadálymentesítést szolgáló technikai berendezések fejlesztésével foglalkozik.” (Yves Pucheral)

„Mivel engem a polio vírus fertőzött meg nagyon fiatal koromban, mondhatom, hogy előbb kezdtem el pedálozni, mint járni. Nem titok, hogy a biciklit a testem egy részének tekintem. Két alkalommal is részt vettem a paralimpián. Tekintve, hogy én vagyok a Handisport mozgalom adminisztrációs és technikai megbízottja, láttam, ahogy ez a mozgalom szárnyat bont, és különösen az atlétika területén tesz szert széleskörű elismertségre. Ezzel párhuzamosan 44 év alatt, több felelősségteljes pozíciót is betöltöttem mind a magán- mind a közszférában. A munkában és a sportban is felfedeztem egy közös vonást: az alkotás örömét, mint forrást arra, hogy hassunk a világra, és azt, hogy szövetségre tudjunk lépni azokkal, akik a mi oldalunkra akarnak állni.” (Guy Genin)

Yves és Guy a Fekete-tengertől az Atlanti Óceánig kerekeznek, 3.300 kilométert tesznek meg. Nyolc országon mennek keresztül, leginkább a Duna mentén haladnak.

A handbike-osok és az őket kísérő önkéntesek a Handisport mozgalmat népszerűsítik.

További céljuk, hogy elősegítsék a fogyatékos emberek sportjának társadalmi befogadását.

A Tour de France analógjára a "Karok túrája" (Tour de Bras), amely átszeli Európát, az élet teljességének lehetőségét mutatja meg egy olyan világban, ahol a munka és a sport a kiteljesedésnek és az önbizalom megszerzésének az eszköze, amely elősegíti a társadalmi befogadást. Szeretnék felhívni a cégek figyelmét a fogyatékos emberek ügyére annak érdekében, hogy a magánszféra megismerje a fogyatékos embereket és alkalmazza őket. A sérült munkavállalók alkalmazásával alakítsák ki cégük szolidáris profilját.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MEOSZ