Karácsonykor adományozunk a legtöbbetHír | 2012.12.24.

Karácsonykor többen és többet adományozunk, mint év közben. Ez a tendencia, úgy tűnik, idén sem csökken, azonban az előző évekhez képest kicsit árnyaltabb az összkép- áll a Human Dialog Kft. felmérésében.

Karácsonykor nagyobb valószínűséggel adományoz az is, aki év közben nem teszi. Ez nem meglepő, hiszen ez az ünnep talán az egyetlen, amikor mindenki megáll egy kicsit, és nemcsak magának, de akár ismeretleneknek is szép pillanatokat próbál szerezni. Az ünnepi hangulat fogékonnyá teszi az embereket, és ez nem változik, még ha gazdasági válság is van.

Az éves adományok közel harmada karácsonykor érkezik

A 2012-es szja 1%-os eredményeknél az látszott, hogy megtört a korábbi évek trendje, a felajánlók száma lényegében nem nőtt tovább, mindössze közel 1%-kal, szemben a korábbi években tapasztalt 5%-os bővüléssel. Mi a helyzet a karácsonyi adományozással?

"Két részre érdemes bontani a témát. Egyrészt megvizsgálni, hogy a többi hónaphoz képest nő-e decemberben az adományozási hajlandóság, másrészt összehasonlítani a számokat az elmúlt évek azonos időszakaival" - mondja Miha Tamás, civil kommunikációs szakember, a Human Dialog Kft. ügyvezetője. - "Az első esetben a válasz egyértelműen igen. Tapasztalataink alapján az éves adományösszeg 26%-a folyik be decemberben." - teszi hozzá.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: MEOSZ