Kaposvár a legjobb akadálymentes desztinációHír | 2013.05.19.

Május 9-én, zárókonferencia keretében szakmai döntőbizottság választotta ki a „Kiváló Európai Desztinációk" magyarországi pályázatának győztesét. Az "akadálymentes turizmus" témában kiírt pályázatot Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata nyerte meg.

Az Európai Bizottság által 2006-ban útjára indított Kiváló Európai Desztinációk (European Destinations of ExcelleNce, EDEN) pályázat témája 2012/2013-ban az ,,akadálymentes turizmus" (accessible tourism), amelyet Magyarországon „Könnyű elérni, nehéz elhagyni – fókuszban az akadálymentes turizmus" mottóval hirdettek meg. A cél olyan térségi – mindeddig akár ismeretlen – különleges desztinációk kiválasztása volt, amelyek kortól, fizikai állapottól függetlenül elérhetőek a legszélesebb közönség számára. A nyertes desztináció jogosult a ,,Kiváló Európai Desztináció – European Destination of Excellence'' megnevezés használatára.

A magyar pályázat 2013. évi nyertese Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának Kaposvár és a Zselic, ahol az élmény szembe jön… című pályaműve. Kaposvár már évek óta figyelemmel kíséri a fogyatékkal élők helyzetét. A turizmusban dolgozó szakemberek hatékony közbenjárásának eredményeként a kaposvári Tourinform iroda a 2009-ben vakok és gyengénlátók számára elkészített anyagaival hatalmas lépést tett ez ügyben. A kezdeményezés egyedülálló volt országban, ezt követően kezdődött meg a mozgáskorlátozottak és hallássérültek bevonása a turizmusba.  A város turisztikai szakemberei szem előtt tartják a fogyatékkal élő ügyfelek önálló életvitelének támogatását, ebben korszerű és következetes politikát folytatva. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy megfelelő szakmai tudás mellett ezen a területen már egészen új szolgáltatások elindítása is szükséges. Fontosnak tartják, hogy a fogyatékkal élők személyesen megismerjék, megtapasztalják a turizmusban rejlő lehetőségeket és ehhez személyre szabott segítséget kapjanak, legyen szó akár a Kaposváron szervezett rendezvényekről, vagy más, a térségben rendezett programról. A fogyatékkal élők turizmusba integrálásában, szabadidejük hatékony eltöltésében, a természet, kultúra és a hagyományok legszélesebb körű megismertetésében Kaposvár és a Zselic térségének tevékenysége példamutató.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: EDEN.ITTHON.HU