Kalauz a munka világábaEsemény | 2014.10.02.

A Világ-Tér-Kép Közhasznú Egyesület koordinálásával a NEA Társadalmi Felelősségvállalás Kollégium „Civil Szervezetek Szakmai Programjának Támogatása” elnevezésű pályázat keretében megvalósuló „Munka-KÉPESkönyv” képzés egy álláskeresést, karrierépítést segítő tréningsorozat fogyatékkal élők számára, mely azt a célt tűzte zászlajára, hogy a résztvevők általa képessé váljanak arra, hogy „maguk színezzék a karrierjük lapjait”.

E cél elérésének fontos állomása volt a szeptember 6-i alkalom, mely meghívott szakértők vezetésével a munka világába kalauzolta a jelen lévő sokszínű csoportot. A délelőtt első felében Hepp Nóra, a Forrás Consulting tanácsadója tartott előadást arról, milyen lehetőségek kínálkoznak megváltozott munkaképességűek számára a nyílt munkaerőpiacon. Mi motiválja a cégeket arra, hogy megváltozott munkaképességű személyeket alkalmazzanak, és mely szektorokban a legnyitottabbak a munkaadók? Érdemes-e MMK-ként pályázni? Milyen nehézségek adódhatnak pályázáskor? Milyen támogató eszközök érhetőek el? – hogy csak néhányat említsünk a számos kérdés közül, melyre választ kaphattak a csoporttagok. A felmerülő témák, személyes történetek kapcsán szó esett arról is, mi jellemző a munkakörök átalakítására, és mely területeken lenne még szükség fejlesztésre.

A Job Személyzeti Tanácsadó Kft. REHABJOB üzletágának (www.rehabjob.hu) képviseletében Markos Ádám fontos munkajogi tudnivalókkal vértezte fel a hallgatóságot. Amellett, hogy tisztázta a leglényegesebb fogalmakat, a definíciók és szabályozások hiányosságaira is rávilágított. A nehéz témát szemléletes történetekkel és némi iróniával tette emészthetőbbé, és bebizonyította, hogy a paragrafusok értelmezéséhez nem feltétlenül van szükség emberfeletti képességekre. Az előadás érdekvédelmi és akadálymentesítési kérdésekben is iránymutatással szolgált.

A résztvevők munkaerő-piaci és munkajogi témakörökben való eligazodását segítette, hogy nem csak a tréning során tehették fel a kérdéseiket, hanem lehetőséget kaptak arra, hogy a jövőben is tanácsot kérjenek a két szakembertől.

A visszajelzések pozitívak voltak: a hallgatók külön kiemelték, hogy az alkalom révén nagyobb rálátást nyerhettek a munkaerőpiacra, arra, hogy a munkáltatók milyen elvárásokat támasztanak irányukba, illetve arra is, hogy ők megváltozott munkaképességűként mit várhatnak el a munkahelyükön. Ezen felül jó érzés volt számukra megtudni azt is, hogy kérdés, probléma esetén van kihez fordulni.  

A Munka-KÉPESkönyv következő alkalmára október 4-én kerül sor; ekkor a megszerzett elméleti tudást gyakorlati ismeretekkel bővíthetik az érdeklődők, hiszen az önéletrajz, a motivációs levél, a modern álláskeresési módok és egyéb praktikák lesznek terítéken. A részvétel ingyenes, és nyitott mindazok számára is, akik a korábbi képzési alkalmakon nem vettek részt. Jelentkezni az alábbi linken található online űrlap kitöltésével lehetséges: http://munka-kepeskonyv.vtke.hu/jelentkezes/

További információk a projekt honlapján érhetők el: MUNKA-KÉPESKÖNYV