Júniustól a Jelnyelvi törvény szerint igényelhető a szolgáltatásHír | 2012.06.13.

Nagy várakozás előzte meg a magyar jelnyelvről és a magyar jelnyelv használatáról szóló 2009.évi CXXV. törvény (továbbiakban: Jelnyelvi törvény), valamint a jelnyelvi tolmácsszolgálatok pályáztatásával összefüggő és a térítésmentes jelnyelvi tolmácsszolgáltatás finanszírozására vonatkozó részletes szabályokat rögzítő miniszteri rendelet alapján kiírt, a jelnyelvi tolmácsszolgálatok működtetését célzó pályázat kiírását és eredményét.

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nkft. eddig is nagy figyelmet fordított a fogyatékos emberek megfelelő tájékoztatására annak érdekében, hogy minél hatékonyabban és szélesebb körben valósulhasson meg a szervezetünk által képviselt legfontosabb alapgondolat, a „Semmit rólunk, nélkülünk” elve. Ezen elv érvényesüléséhez alapvető fontosságú, hogy fogyatékos embertársaink számára hozzáférhetőek legyenek a számukra fontos információk.

A rendelet a kihirdetését követő nyolcadik napon hatályba lépett azzal, hogy rendelkezéseit először a hatálybalépését követő általános pályázati eljárás során kell alkalmazni, tehát a 2012. április 2-án meghirdetett pályázat során, valamint az eredményhirdetést követően a működtetés során, 2012. június 1-jétől.

A hatályos jogszabály a jelnyelvi szolgáltatások igénybevételére vonatkozóan tartalmaz néhány, az eddig megszokott működéstől eltérő elvárást. A szolgáltatást igénybevevő ügyfélnek ugyanis június elsejétől igazolnia szükséges az erre való jogosultságot. A tolmácsszolgáltatás első megrendelésekor tehát minden igénylőnek be kell mutatni azokat a papírokat, dokumentumokat, melyek alapján igazolni tudja a jogosultságát.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: FSZK