Jövőre változnak a tévéműsorok feliratozási követelményeiHír | 2014.09.27.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a nemzetközi szakmai napot a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) kezdeményezésére hívta össze hétfőn Budapesten.

A rendezvényen a médiaszolgáltatók és a hallássérültek képviselői, valamint a hatóság, illetve az NMHH Médiatanácsának szakemberei – köztük Aranyosné dr. Börcs Janka főigazgató és Vass Ágnes Médiatanács-tag –, illetve nemzetközi érdekképviselet delegáltja vett részt.

A konferenciát Karas Monika, az NMHH elnöke nyitotta meg, aki hangsúlyozta, hogy az információs társadalomban a kulturális javak elérését és elérhetőségét is biztosítani kell mindenki számára. Ennek érdekében az NMHH elkötelezetten dolgozik azért, hogy minden magyar televíziónéző, így a hallássérültek is érvényesíthessék jogukat a televíziós kulturális információkhoz és javakhoz való egyenlő hozzáféréshez.

Kósa Ádám, a szövetség elnöke beszédében kiemelte, fontos megismerni a külföldi televíziós akadálymentesítési gyakorlatot és a jó megoldásokat átemelni a hazai környezetbe, különös tekintettel arra, hogy 2015-től az országos kereskedelmi és közszolgálati televízióknak már a teljes műsoridőben kell hallási segédlettel ellátni minden, a törvényben meghatározott műsorszámot, köztük a filmes alkotásokat és a közszolgálati műsorokat. Hozzátette, már most is kötelező a műsoridő egy részében akadálymentesíteni többek között a hír- és politikai tájékoztató műsorokat, a sport-, közlekedési híreket és az időjárás-jelentést is. Az elnök szerint a magyar szabályozás hihetetlen fejlődést mutat, amely mögött óriási érdekvédelmi munka, konszenzuskeresés folyt.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: REHABPORTAL