Jövőre is 40 milliárddal támogatják a fogyatékkal élők foglalkoztatásátHír | 2012.11.18.

Nem változik a megváltozott munkaképességűek és a fogyatékos emberek foglalkoztatására fordítható támogatási keret nagysága jövőre - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtöki nyíregyházi sajtótájékoztatóján.

Soltész Miklós tájékoztatása szerint az erre szánt költségvetési keret az ideihez hasonlóan 2013-ban is nagyságrendileg 40 milliárd forint lesz. A kormányzat célja, hogy minél több ember kapjon lehetőséget a munkára, és a támogatási rendszer is teljesen egységes legyen - tette hozzá az államtitkár. Soltész Miklós a rokkantnyugdíj rendszerének átalakításával kapcsolatban elmondta: a törekvés az, hogy ha sikeres egy rehabilitációs foglalkoztatás, akkor lehetőség szerint ennek segítségével minél többen kerüljenek ki a munkaerőpiacra.

Az átalakítás legfontosabb része, hogy már nemcsak pénzbeli juttatást kaphatnak a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégek, hanem azok piacra jutását is segítik. A közbeszerzési törvény módosításával ezt a lehetőséget kapják meg az állami és a magánvállalkozások - hangsúlyozta Soltész Miklós.

Az év elején bevezetett rehabilitációs kártya eredményeit ismertetve az államtitkár elmondta, hogy eddig több mint 6400 megváltozott munkaképességű ember élt a kártya kedvezményeivel, emellett 3800 munkaadó veszi igénybe ez ezzel kapcsolatos járulékkedvezményeket.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: HR PORTÁL