Jön az Európai Méhnyakrák Megelőzési hétHír | 2016.01.22.

Kulcsfontosságú üzenet, hogy ma már egyetlen nőnek sem szabadna meghalnia méhnyakrákban!

Idén január 23-30. között, tizedik alkalommal rendezik meg az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hetet, melynek kapcsán a Mályvavirág Alapítvány közel 70 településen szervez felvilágosító rendezvényeket - adta hírül a szervezet közleménye.

A dedikált hét kulcsfontosságú üzenete, hogy ma már egyetlen nőnek sem szabadna meghalnia méhnyakrákban, mert 
• A méhnyakrák olyan gyakori rákos megbetegedés, ami ma már közel 100%-ban megelőzhető! 
• A megelőzés két erős lábon áll: a méhnyakszűrés és a HPV elleni védőoltás, melyek együttesen jelentik a legbiztosabb védelmet.

Európában a méhnyakrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 éven aluli nők körében, mintegy 30.000 nő veszti életét a súlyos betegségben évente, azaz minden 18. percben meghal egy nő méhnyakrákban, illetve minden esztendőben 60.000 új méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak.

Magyarországon európai viszonylatban is súlyos a helyzet: hazánkban évente mintegy 1000-1200 méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizálnak és közel félezer halálesetért tehető felelőssé a betegség, pedig az időben felfedezett kór gyógyítható. A megbetegedések lakosságszámhoz viszonyított aránya Magyarországon az 5. legmagasabb a 28 tagú Európai Unióban, csupán Romániában és a Balti államokban kedvezőtlenebbek a statisztikák.

Nélkülözhetetlen a lakossági felvilágosítás is 
A méhnyakrákot a humán papillomavírus (HPV) rákkeltő típusai okozzák. A HPV-fertőzés nagyon gyakori, a szexuális életet élő nők közel 80%-a és a férfiak fele legalább egyszer megfertőződik HPV-vel élete során. Mivel a természetes fertőzés után nem alalkul ki tartós immunitás, többször is el lehet kapni a vírust. A fertőzés az esetek többségében elmúlik, azonban minden tizedik fertőzöttnél kialakul valamilyen daganatos elváltozás.

A lakosság ennek ellenére nincs tisztában a HPV veszélyeivel: a magyarok közel harmada nem is hallott még róla, sokan pedig úgy gondolják, felnőtt korban már nem tehetnek semmit a megelőzésért. Bár a nők háromnegyede ismeri a fertőzést és kétharmaduk azzal is tisztában van, hogy méhnyakrákot okozhat, ők sem sokkal tudatosabbak a megelőzésben. Mindezt jól mutatja a lakosság védőoltási és szűrési hajlandósága is, amely messze elmarad a nyugat-európai átlagtól. A szervezett szűréseken a behívott nők csak kis százaléka vesz részt évente.

A nőgyógyászati szűrővizsgálattal lehetőség nyílik arra, hogy időben felismerjék a rákmegelőző állapotot, és ezáltal megakadályozható a méhnyakrák kialakulása, védőoltással pedig jelentősen csökkenthető a rákmegelőző állapotok kialakulásának kockázata. A védőoltás és a rendszeres szűrés együttes alkalmazása biztosítja a leghatékonyabb védelmet a méhnyakrák ellen.

Megelőzési Hét
Budapesti program
A Mályvavirág Alapítvány az esemény alkalmából 2016. január 23-án Budapesten az Allee Bevásárlóközpontban egész napos programsorozattal várja a látogatókat. Az eseményen Parádi Orsolya grafikus művész óriás kifestőjének színezésével, illetőleg a Csodák Palotája (CSOPA) játékaival a méhnyakrák megelőzés fontosságára hívják fel a figyelmet.

Novodomszky Éva a Libriben, ismert szakemberekkel és érintettekkel beszélget a méhnyakák megelőzésről, érintve a citológiai vizsgálat és a HPV szűrés ( HPV DNS Teszt) biztonságát, a védőoltás fontosságát. Szó esik a betegségről, milyen lehetőségeink vannak, ha már érintettek vagyunk, a műtétektől kezdve az innovatív terápiás lehetőségekig.

Országos programok
Az alapítvány közös akcióra hívta a városokat is. A HPV elleni védelem szimbóluma a gyöngy. A Gyöngyre Fűzve figyelemfelhívó országos akcióhoz eddig közel 70 település, határon innen és túl is (!), csatlakozott. A csatlakozó városokban egy-egy Mályvavirág Nagykövet a helyi szokásoknak, közösségi életnek megfelelően alakítja ki programjait. Pl. a megelőzési hét alatt mályva színű díszkivilágításban pompázik majd a debreceni Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet, a Nagyerdei Stadion és a Víztorony is, hogy e látványelemmel is hangsúlyozzák, mennyire fontos a megelőzési hét üzenete. A Loki (DVSC) focistái is csatlakoztak a helyi programsorozathoz.

A méhnyakrák megelőzési kampányt felkarolták az elmúlt évek hazai szépségkirálynői is. A lányok a Mályvavirág kitűzőjét viselve az Instagram és Facebook oldalukon hívják fel a figyelmet a méhnyakszűrés fontosságára.

A programokról további információk a
www.facebook.com/malyvavirag és a www.malyvavirag.hu oldalon olvashatóak.

Tovább a eredeti cikkre

Forrás: WEBORVOS