Jön az e-egészségügy | 2017.02.15.

Novembertől vége a papíralapú receptek és beutalók világának: az elektronikus egészségügyi szolgáltatási téren az orvosok a beteg ellátásához szükséges adatokhoz könnyen hozzáférhetnek majd. Már amennyiben ehhez a beteg is hozzájárul – lehetőség van ugyanis önrendelkezésre.

Elindult a próbaüzem

Február 15-én elindult az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) próbaüzeme, amely várhatóan augusztusig tart, ezt követően nyílik lehetőség a közfinanszírozott egészségügyi intézmények szabad csatlakozására. Novembertől azonban már nincs kifogás, az említett intézmények számára kötelező lesz a felhő alapú szolgáltatásban való részvétel.

„Innentől kezdve egy orvos sem mondhatja, hogy azért döntött rosszul a beteg terápiájáról, mert nem álltak rendelkezésére a kezeléshez szükséges információk” – mondta a rendszer sajtónyilvános bemutatóján Ónodi-Szűcs Zoltán, egészségügyért felelős államtitkár.

Gyorsulhat az egészségügyi ellátás

Az EESZT gyorsabb gyógyulást és magasabb színvonalú egészségügyi ellátást tesz lehetővé azáltal, hogy egy, az egészségügyi ágazatban dolgozók számára elérhető központi rendszerben kezeli a betegekről keletkezett adatokat. Mindez az orvos számára lehetővé teszi, hogy a beteg számára legmegfelelőbb terápiát a lehető legrövidebb idő alatt megállapítsa.

Jön az e-recept és az e-beutaló

Az elektronikus rendszer bevezetésével egyúttal vége lesz a papíralapú receptek és beutalók világának is. A gyógyszertárak csatlakozásával ugyanis elég az orvosnak a rendszerben rögzítenie az adatokat, hiba esetén pedig utólag is könnyen javíthat rajta, nem kell a betegnek emiatt visszamennie az orvoshoz. Ugyanez a helyzet a beutalók tekintetében, ráadásul ennek segítségével az orvos akár időpontot is foglalhat a beteg számára az adott kórházba, ahova már papíralapú beutaló nélkül érkezhet a páciens a megadott időpontban.

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: ORIENTPRESS.HU