Jön a siketek esküdtszéki munkáját lehetővé tévő programHír | 2015.07.28.

Massachusetts államban folyik annak a programnak a próbája, amely lehetővé tenné siketek részvételét a bírósági esküdtszékek munkájában jogban is képzett jelnyelvi tolmácsok bevonásával.

Az állam nyolc megyéjében tesztelték eddig a programot, amely szakértők szerint az Egyesült Államok legkiterjedtebb ilyen típusú kezdeményezése. A jelnyelvet ismerő tolmácsok a kiválasztási folyamattól kezdve a tárgyalás teljes időszaka alatt segítik az esküdtszéki munkára beidézett siket és nagyothalló állampolgárokat.

A program tesztelése 23 professzionális, speciális jogi képzést is maga mögött tudó jelnyelvi tolmács közreműködésével zajlik, akik az esküdtek mellett siket tanúknak, fel- és alpereseknek is fordítanak az állam bíróságain.

Heidi Reed, Massachusetts illetékes testületének vezetője szerint a program várhatóan jövő évtől lép életbe hivatalosan az állam területén. "Biztosítani akartuk, hogy az érintett jelnyelvet beszélő jelölteknek legyen lehetősége keresztüljutni a kiválasztási szakaszon, és az esküdtszék tagjaiként szolgálni" - fogalmazott. Massachusettsben a bírósági szolgálatra felkért halláskárosodott polgároknak eddig külön segítségért kellett folyamodniuk, vagy kérhették az esküdti feladatok teljesítésének elhalasztását is.

Hivatalos becslések szerint az állam lakosságának 1 százaléka siket, közülük egy évben átlagosan 400 személyt idéznek be esküdti szolgálatra. Bár az Egyesült Államok más részein is előfordul, hogy speciális segítséget kínálnak a siket esküdtszéki tagoknak, Massachusetts az első amerikai állam, ahol az érintettek ezt az egész tárgyalási folyamaton keresztül, külön szervezés nélkül vehetik igénybe.

Debra Patkin, a Siketek Nemzeti Szövetségének ügyvédje szerint számos olyan siket és nagyothalló él az Egyesült Államokban, akik szívesen vállalnák az esküdtszéki munkával járó állampolgári kötelezettségeket. Megjegyezte azt is, hogy 1990 óta törvény kötelezi az amerikai bíróságokat a siketek esküdtszéki munkában történő alkalmazására.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HÍR24