Jobb egészségügyi ellátásért küzdenek a járványos gyermekbénuláson átesett betegekHír | 2012.06.15.

Magyarországon a súlyos mozgássérültek nem férnek hozzá a szűrővizsgálatok egy részéhez, mert hiányzik az ehhez szükséges infrastruktúra - állítják a „Heine-Medinesek", akik a hatékony és egységes fellépés érdekében külön szekciót alakítottak a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségén (MEOSZ) belül.

„A betegeknek speciális egészségügyi és rehabilitációs ellátásra van szükségük, amelyet a jelenlegi ellátórendszer nem képes megfelelő módon biztosítani. Szükség lenne a képzési program bővítésére, az egyetemeken és főiskolákon a gyermekbénulás ugyanis csak érintőlegesen szerepel a tananyagban, így az egészségügyi szakszemélyzet tudása meglehetősen hiányos" - áll a MEOSZ közleményében, amelyben szerint utóbbi különösen igaz a betegség lezajlása után 30-40 évvel jelentkező, hirtelen állapotromlást eredményező Post-Polio szindrómára.

Az egységes fellépés érdekében alakult külön „Heine-Medines" szekció úgy látja, a gyermekbénulás áldozatainak intézményes rehabilitációja 27 évig megoldatlan volt, 2000 óta a HM Hévízi Mozgásszervi Rehabilitációs Intézetben foglalkoznak velük, a kapacitás azonban nagyon kevés. „Évente 160 főt tudnak kezelni, és ha a szaktárca adatait vesszük alapul, a 3600 beteg rehabilitációjára több mint 20 év alatt kerül sor. A legsúlyosabb állapotú, önellátásra képtelen gyermekbénultak intézményi gondozása sincs megfelelően megoldva, szükség lenne egy speciális lakóotthonra" - hangsúlyozzák.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG