Jobb memóriával rendelkeznek a látássérült emberekTanulmány | 2013.05.19.

A Bath Egyetemen készült friss kutatás szerint, a születésüktől fogva vak emberek jóval pontosabb memóriával rendelkeznek, mint a látók.

Az Egyetem Pszichológia Tanszékének kutatói memória teszteket végeztettek el születésüktől fogva vak, később megvakult, valamint látó személyekkel. Valamennyi résztvevőt megkérték, hogy hallgassanak végig egy sorozatnyi szót, majd próbálják valamennyit visszaidézni az emlékezetükben.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy amikor jelentésükben nagyon hasonló szavakat hallunk egymás után – például kémény, cigaretta, tűz-, akkor hajlamosak vagyunk az emlékezetünkből tévesen előidézni olyan szavakat, amik valójában nem hangzottak el, ám beleillenek a sorba, jelen esetben például a „tűz” szót. A mostani kísérlet azonban azt mutatta, hogy a születésüktől fogva vak emberek nem csupán több szóra emlékezetek a felsoroltakból, de sokkal kisebb valószínűséggel idéztek fel el nem hangzott szavakat. Ezzel szemben a később megvakult, valamint a látó alanyok kevesebb szóra bírtak visszaemlékezni, és jóval többször soroltak fel olyan szavakat, amelyek valójában nem szerepeltek a listában.

A Behavioural Brain Research című lapban megjelent tanulmányt készítő dr. Achille Pasqualotto úgy véli, az eredmények alapján elmondható, hogy a születésüktől fogva vak emberek több dolgot képesek elraktározni az emlékezetükben, és jóval pontosabban képesek felidézni a hallottakat. A vizsgálatot vezető dr. Michael Proulx hozzátette, úgy látszik, a vizuális tapasztalat negatív hatással van mind arra, hogy hány dologra bírunk visszaemlékezni, mind arra, hogy milyen precizitással idézünk fel valamit.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MNO