Jó szervezéssel nem lesz stressz a szabadságHír | 2016.07.03.

Érdemes tudatosan felkészülni a jól megérdemelt nyaralásra, hogy kipihenten érkezzünk vissza a munkahelyünkre, és a legjobb formánkat hozzuk. Az alábbi tippek segítenek. hogy az idei nyári szabadság valóban a kikapcsolódásról és a regenerálódásról szóljon.

1. Készülj fel a helyettesítésre!

Minél előbb jelentsd be munkatársaidnak és ügyfeleidnek is a szabadságodat, így senkit nem fog meglepetésként érni, és nekik is lesz idejük felkészülni a távollétedre. Már egy héttel korábban kezdd el az előkészítést. Írd össze feladataidat, a legfontosabb tudnivalókat munkaköröddel kapcsolatban, így nagy eséllyel el tudod kerülni, hogy kollégáid hívjanak a kérdéseikkel.

Lehetőleg már ne kezdj bele nagyobb projektbe a szabadság előtt, így nem azon fognak járni a gondolataid nyaralás alatt, hogy vajon hogyan haladnak a dolgok.

Nézd át a határidőnaplódat, a fontosabb megbeszéléseket pedig 
még a szabadság előtt néhány nappal intézd el. 

2. Hosszabbítsd meg a pihenést!

Miért töltenéd kapkodással a nyaralás előtti időd, ha helyette ki is pihenheted magad? Ha teheted, vegyél ki előtte és utána is egy-egy szabadnapot. Kényelmesen, nyugodtan készítsd össze a csomagjaidat, és vásárold meg a még szükséges holmikat, így kisebb eséllyel hagysz otthon valami fontosat. Az utazást követően is jól jöhet egy plusz szabadnap, hogy ki tudd pihenni az utazás fáradalmait, és jusson idő a bőrönd kipakolására is.

3. Hagyd otthon a céges telefont!

Ugye te sem a céges telefon csörgésére szeretnél ébredni a szabadságod ideje alatt? Inkább ne vidd magaddal, vagy irányítsd át egy kollégádra a hívásokat. Cserébe te is felajánlhatod majd, hogy elintézed az ő telefonjait a szabadsága alatt. A kölcsönös segítség még a munkahelyi kapcsolataidra is jó hatással lesz. E-mail fiókod esetében is járj el hasonlóan: irányítsd át az üzeneteket, de kapj belőle te is egy másolatot, így nem maradsz le semmiről, és számodra is egyszerűbb lesz a munkába való visszaállás. 

4. Külső segítség igénybevétele - akár diákmunka által

Érdemes lehet diákokat foglalkoztatni a nyári szabadságok idején, akik be tudnak segíteni az egyszerűbb munkákba, például adminisztrációs feladatok ellátásába, így a helyettesítéseddel is kevesebbet kell foglalkoznia kollégáidnak. A diákok rugalmasan tudnak dolgozni, nyáron sok a szabadidejük, ráadásul a nyári munka számukra is kiváló tapasztalatszerzési lehetőség. 

Tovább az eredeti cikkre 

Forrás: HR PORTAL