Jó hír a szklerózis multiplexben szenvedőknekTanulmány | 2013.07.27.

Egy lépéssel közelebb jutottak az Edinburgh-i Egyetem kutatói a szklerózis multiplex kialakulását lassító gyógymódhoz. A tudósok felfedezték, hogy a makrofág nevű immunsejtek elősegítik a mielin regenerációját

A szklerózisos betegek agyi és gerincvelői idegsejtjeinek nyúlványait körülvevő védőburok, a mielin (velőshüvely) roncsolódik. A tudósok felfedezték, hogy a makrofág nevű immunsejtek elősegítik a mielin regenerációját. Azt remélik, eredményeik új gyógyszerek kifejlesztéséhez vezethetnek – számolt be a BBC hírportálja a Nature Neuroscience című szaklapban megjelent tanulmányról.

A legfrissebb kutatásból kiderült, hogy a beteg saját bőrével helyrehozható a jelenleg gyógyíthatatlan szklerózis multiplex okozta károsodás. Egy friss tanulmány szerint a szklerózis multiplex kialakulásának esélye összefüggésben áll azzal, hogy ki milyen hónapban született. Ez alapján a legnagyobb kockázat azoknál áll fenn, akik áprilisban, a legalacsonyabb pedig azoknál, akik októberben születtek. A betegeknél a velőshüvely roncsolódása következtében az idegrost rosszul működik: lassabban vagy egyáltalán nem vezeti az ingerületet. Az üzenetátvitel zavarai látási és egyensúlyproblémákat okoznak.

A betegség gyógyíthatatlan, kezelése jelenleg a mielinkárosodás korlátozására irányul. Az Edinburgh-i Egyetem kutatói azt fedezték fel, hogy a makrofág immunsejtek egy aktivin–A nevű vegyületet képesek kibocsátani, amely fokozza a mielin termelődését.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MEOSZ