Jelnyelvi segítség a netes konzultációhozHír | 2015.02.20.

Deutsch Tamás bemutatta a www.InternetKon.hu oldal gyengén látóknak akadálymentesített változatát is. A világon először biztosítják egy társadalmi párbeszéd során, hogy a látás- és hallássérülteknek is elérhető legyen az információ - hívta fel a figyelmet.

Jelnyelven tehetik fel kérdésjavaslataikat a siketek és nagyothallók az internetről szóló nemzeti konzultációra március 26-áig - jelentette be a folyamat előkészítéséért és lebonyolításáért felelős miniszterelnöki biztos budapesti sajtótájékoztatóján csütörtökön. Deutsch Tamás újságírók előtt bemutatta a www.internetkon.hu oldalnak a gyengén látóknak akadálymentesített változatát is, és arról beszélt, a kormány mindenkinek, így a fogyatékossággal élőknek is biztosítani akarja, hogy részt vehessenek már a konzultáció előkészítésében, tehát a majdani kérdőíven szereplő kérdések megfogalmazásában is.

Arra hívta fel a figyelmet, a világon most először biztosítják egy társadalmi párbeszéd során, hogy a látás-, és hallássérülteknek is elérhető legyen az információ, továbbá abban is első a konzultációs oldal, hogy a siketek és nagyothallók magyar jelnyelven is el tudják juttatni javaslataikat. Emlékeztetett rá, hogy a nemzeti konzultáció kérdőívének összeállítását a polgárokra bízták, így ők mondhatják meg "milyen legyen, milyen irányt vegyen Magyarország digitális fejlődése, fejlesztése". Hozzátette, ezekből a javaslatokból állítják össze azt a 18-20 kérdést, amely a konzultáció kérdőívén szerepel majd.

A www.internetkon.hu február 3-i elindítása óta 37 ezren látogattak el az oldalra és - a számláló aktuális állása szerint - 3245 kérdést, javaslatot tettek - ismertette. Jelezte, bár nem kis részük "trollkodás", hétszáznál több kérdést tettek fel azok, akik valóban élni kívántak a javaslattétel lehetőségével. Közölte, a látogatók közül legalább minden ötödik mobiltelefonról nézte meg az oldalt. Közölte, mostantól az oldalt teljes mértékben akadálymentesé tették a fogyatékossággal élőket segítő szervezetek közreműködésével. Ez azt jelenti, hogy az oldal gyengén látóknak szóló változata is elérhető. Az internetről szóló nemzeti konzultációt olyan közpolitikai vállalkozásnak nevezte, amelynek során odafigyelnek arra, hogy a fogyatékossággal élő emberek is "egyenlő jogon, egyenrangú módon" részt vehessenek az előkészítésében és lebonyolításában.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: REHABPORTAL