Jelnyelvi műhely az FSZK-banHír | 2011.12.22.

2011. november 29-én került sor az FSZK Jelnyelvi tudás fejlesztése jelnyelvi tolmácsok részére elnevezésű képzésre. A képzés szorosan kapcsolódik a Tolmácsdiagnosztika felnőttképzési szolgáltatásukhoz.

A Tomácsdiagnosztika célja, hogy a szolgáltatást igénybe vevő jelnyelvi tolmácsok tolmácsolási tevékenysége során előforduló hibákat, hibafajtákat feltérképezzük és egyéni fejlesztési tervet készítsünk a jeltolmácsolási tudás fejlesztéséhez.

Ezek után - képzés formájában - az előre megbeszélt időpontban a diagnoszta és a szolgáltatást igénybe vevők személyes találkozás keretében közösen elemezték a látottakat, illetve a diagnoszta által elkészített javasolt fejlesztési tervet. Ez a találkozó 120 percet vett igénybe, amelynek keretében a diagnoszta nyelvész, jelnyelvi tolmács visszajelzést adott a résztvevőknek.

A diagnoszta nyelvész, jelnyelvi tolmács és a szolgáltatáson résztvevő közösen véglegesítették a fejlesztési tervet, amelyben rögzítették, a résztvevő célkitűzéseit és azok megvalósításának lehetséges menetét (pl.: képzések, gyakorlatok, irodalom felhasználása).

A képzést először 2010-ben szerveztük meg, melyet az első tapasztalatokat követően a programban résztvevő diagnoszta nyelvész és a résztvevők visszajelzései szerint fejlesztettünk tovább.

A 2010. évben megszervezett képzéshez képest az alábbi fejlesztések kerültek bevezetésre:

1. A Tolmácsdiagnosztika pályázati felhívás szövegét felülvizsgáltuk, bizonyos részeket pontosítottunk, különös tekintettel: a benyújtandó portfolió kritériumainak precízebb megfogalmazására. Például: a felvétel készítésének időpontja (lehetőleg egy évnél nem régebbi), minőségi elvárások pontosítása (formátum), és rákérdeztünk a jelnyelvi tolmács preferált területére is, amely a diagnosztikus munkában a mélyebb megismerést tette lehetővé.

2. Ösztönöztük a Magyar Jelnyelvi Programiroda közreműködésével a tolmácsszolgálatokon dolgozókat arra, hogy saját munkájuk dokumentált, dokumentálható részét igyekezzenek maguk is gyűjteni, hogy diagnosztikai vagy hasonló céllal legyen mit felmutatniuk. Ennek köszönhetően idén frissebb és jobb minőségű felvételek érkeztek a pályázati felhívásra.

A 2 fő résztvevőből 2 fő végezte el sikeresen a képzést és kapott tanúsítványt.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: FSZK